90.000 de români vor să plece în străinătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 iulie 2016

În ciuda faptului că România are cea mai mare creștere economică din Europa (4,3% în primul trimestru), iar multinaționalele și companiile românești caută nonstop angajați, aproape 90.000 de români au aplicat în ultimele trei luni pentru un loc de muncă în străinătate, informează Ziarul Financiar, preluat de Mediafax.

O treime dintre aplicanți reprezintă cea mai bună forță de muncă de pe piață, tineri cu vârste între 25 și 35 de ani.

Datele privind plecările au fost furnizate de Tjobs, compania care oferă soluții pentru persoanele care își caută un loc de muncă peste hotare.

,,Tinerii de peste 25 de ani care vor să plece din țară să muncească sunt absolvenți de facultate. Principalul motiv pentru care aleg să plece este acela că termină facultăți cu profiluri care nu le asigură locuri de muncă sau sunt foarte puține poziții deschise pe piața muncii“, spune Raluca Peneș, coordonator de resurse umane în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

Ea adaugă că există totuși și persoane care aleg să emigreze, deși găsesc și în România un loc de muncă pe profilul lor, însă acesta este mai prost plătit decât în străinătate.

La un salariu de 1.000 de euro brut, România ar pierde circa un miliard de euro pentru cele 90.000 de persoane care vor să plece în căutarea unui salariu mai bun și a unui nivel de trai pe măsură, deși în România sunt multe poziții deschise în producție sau retail. Salariile sunt însă de 4-5 ori mai mici, motiv pentru care investitorii locali afirmă că nu găsesc forță de muncă.

Mai mult, tinerii aleg să lucreze în străinătate pentru joburi cum sunt cele de șoferi de taxi sau tir, barmani sau ospătari, chiar dacă au studii superioare și ar putea să își găsească în țară un loc de muncă specializat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!