90 de kamikaze intrați în Europa cu refugiații

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 martie 2016

Cel puțin 90 de teroriști islamiști dispuși să fie kamikaze au intrat în Europa cu fluxul de refugiați și așteaptă ordine de atac, se arată într-un raport confidențial al Ministerului francez de Interne, care citează o apropiată a „creierului” atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud. Potrivit femeii, Abaaoud s-a lăudat, după atacurile de la Paris, soldate cu 130 de morți, că a ajuns în Europa traversând Mediterana, alături de alți migranți, și că se numără printre aproximativ 90 de teroriști care s-au instalat în Franța, relatează New York Times.

„Abaaoud s-a prezentat clar drept comandantul acestor kamikaze în așteptare”, a explicat Poliția franceză în raportul adresat Ministerului de Interne. El a fost ucis într-o operațiune a forțelor de ordine care a vizat un apartament din Paris, la câteva zile după atentate.

Raportul de 55 de pagini se concentrează pe pregătirea tehnică a teroriștilor și pe tehnicile de criptare folosite pentru a nu fi prinși. Astfel, unul dintre supraviețuitorii atacului din sala de concerte Bataclan a declarat că unul dintre islamiști folosea un laptop, pe ecranul căruia se vedeau numai linii de text neinteligibile. „Era ciudat – se uita la niște linii, ca liniile de cod. Nu era nicio imagine, nu avea acces la internet”, a povestit supraviețuitorul.

De asemenea, teroriștii au luat telefoanele mobile ale mai multor ostatici, pentru a putea intra pe internet fără a fi detectați de autorități. Mai mult, poliția a descoperit numeroase telefoane mobile nefolosite în raidurile lansate la locuințele teroriștilor.

În ceea ce privește bombele folosite, se pare că Statul Islamic a trimis experți din Siria în Europa pentru a le fabrica. Ei au folosit materiale ușor de obținut, dar foarte eficiente. Raportul sugerează că lipsa controalelor la frontiere le-au permis teroriștilor să se miște liber prin Europa, fără a trezi vreo suspiciune. În plus, faptul că guvernele naționale nu au colaborat și nu au făcut schimb de informații a facilitat dispariția jihadiștilor de pe radare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!