A căzut o moțiune, urmează alta

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 2 octombrie 2015
blaga-motiune-nereusita

Blaga: „O să depunem o moțiune de cenzură și în viitoarea sesiune parlamentară.”

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ponta a fost respinsă cu 207 voturi „pentru”, în condițiile în care pentru căderea guvernului era nevoie ca 276 de senatori și deputați să își arate susținerea prin vot secret. Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat că liberalii vor depune, în următoarea sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Ponta.

„Bineînțeles că noi o să depunem o moțiune de cenzură și în viitoarea sesiune parlamentară. Este rolul Opoziției să depună moțiune de cenzură și avem atâtea teme, har Domnului! Noi avem atâtea teme economice pe care le puteam evoca pentru această moțiune, dar nu puteam depăși această fază a trimiterii în judecată a lui Victor Ponta”, a explicat Blaga. El consideră că, până la viitoarea moțiune de cenzură, ar putea să-și schimbe poziția și partide care nu au susținut demersul PNL de marți. „Puteți să fiți siguri că vom depune o moțiune de cenzură în primăvară împotriva guvernului Ponta. Și lucrurile pot evolua: poate că unii dintre cei care azi îl sprijină vor ajunge la concluzia că au costuri politice prea mari în fața electoratului român și îl vor lăsa în pace”, a declarat copreședintele PNL.

La rândul său, Alina Gorghiu a precizat anterior că liberalii au decis să nu mai aibă discuții cu liderii partidelor din coaliția guvernamentală până în momentul în care aceștia vor decide să renunțe în a-l mai susține pe Victor Ponta în funcția de premier.

„Victor Ponta va fi la guvernare și va fi prim-ministru al României câtă vreme ceilalți lideri de partide politice aflate la guvernare vor susține această formulă de prim-ministru compromis, de prim-ministru inculpat trimis în judecată. Am luat decizia să refuzăm să ne așezăm la masă cu cei patru lideri de partide politice care duc România pe un drum greșit până când vor renunța la soluția compromițătoare pentru România – anume Victor Ponta prim-ministru. Vom refuza să ne așezăm la masă cu un partid sau cu o coaliție care nu dă semne că a înțeles pericolul de a-l ține pe Victor Ponta în continuare la Palatul Victoria”, a afirmat Gorghiu, la finalul ședinței Comisiei de unificare a PNL.

 

Instituția prezidențială reacționează

După respingerea moțiunii de cenzură a PNL, șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, a declarat că este răspunderea PSD și a coaliției de la guvernare cât mai durează criza din țară. „Din punctul nostru de vedere, Opoziția și-a exercitat dreptul constituțional de a depune o moțiune de cenzură în această sesiune. Din acest moment, cel puțin pentru această sesiune, este răspunderea PSD și a coaliției de guvernare de a decide cât mai prelungește această criză pe care, de la distanță, o percep mai bine în ce privește consecințele ei asupra imaginii României. Este răspunderea PSD și a coaliției în momentul de față”, a spus Mihalache.

El a mai transmis, de asemenea, că Administrația Prezidențială colaborează cu Guvernul, conform Constituției și legii. „Colaborăm în parametrii Constituției și ai legii, dar există o evidentă problemă pe care doar PSD se face că nu o vede”, a afirmat Dan Mihalache.

Întrebat de ziariști cum reacționează președintele la declarațiile antiprezidențiale ale premierului Victor Ponta, Mihalache a răspuns: „Este foarte greu de colaborat cu un prim-ministru trimis în judecată.”

 

Băsescu către Blaga: Vasile, mai încearcă!

După ce mitingul uriaș anunțat de PNL în parcul Izvor, luni, nu a reușit să strângă mai mult de 4.000 de persoane, deși se anunțase că vor veni 15.000 de români care îl vor „jos” pe Ponta, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ironizat eșecul PNL și mai ales, al lui Vasile Blaga. Într-o postare pe Facebook, fostul președinte i-a transmis lui Vasile Blaga, copreședinte al PNL: „Dragă Vasile, înțeleg că este greu să faci un miting de 10-15.000 de oameni pentru Gorghiu&Predoiu! Sunt alături de tine…” La mitingul anunțat de luni, chiar dacă unii români au venit din provincie, au lipsit chiar Vasile Blaga și Alina Gorghiu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!