A crescut salariul mediu

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 februarie 2016

Salariul mediu brut a crescut în decembrie cu 10,2%, la 2.930 lei, iar cel net a ajuns la 2.114 lei. Cele mai mari câștiguri au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie și a celor din prelucrarea țițeiului, de 5.633 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, de 1.165 lei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS), citat de Mediafax.

În decembrie, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de noiembrie în majoritatea activităților din sectorul economic.

Creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat în special acordării de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte/proiecte.

În sectorul bugetar au fost consemnate creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (+10,7%), învățământ (+9,4%), respectiv în sănătate și asistență socială (+4,0%), ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!