A crescut salariul mediu

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 august 2015

Câștigul salarial mediu a crescut în iunie cu 12 lei (0,7%) față de luna anterioară, la 1.818 lei net. Cele mai mari valori au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (5.019 lei), iar cele mai mici – în hoteluri și restaurante (1.032 lei), potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

„În luna iunie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanță), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, arată INS, într-un comunicat.

Cele mai mari creșteri au fost raportate în fabricarea băuturilor (16,5%) și în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de editare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor – între 10% și 14,5%.

Scăderi semnificative au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale – cu 23,1% și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), activități de servicii anexe extracției – între 9,5% și 14,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare fluctuații ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă – plus de 0,4% în administrația publică și scăderi în învățământ (cu 0,6%) și sănătate și asistență socială (0,8%).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!