A doua normalitate

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 25 iulie 2010

Se pleaca din tara, in continuare, in ritm alert. Criza survenita in 2009 a micsorat sumele trimise acasa de romanii care muncesc in strainatate si a ridicat un imens obstacol in calea celor care doreau sa-si caute un loc de munca. Si totusi, intr-o Europa framantata de crize, solutii si contra-solutii, romanii continua sa isi caute un drum care sa le asigure supravietuirea financiara.

In primele sase luni ale acestui an, 51.000 de cetateni romani au depus aplicatii pentru a obtine un loc de munca in Marea Britanie. Cifra arata o crestere a prezentei romanesti in UK, odata ce aceasta devine a doua tara preferata de conationalii nostri. Prima ramane Germania, care inregistreaza o cota ridicata de incredere din partea imigrantilor, prin stabilitatea ei economica si prin nivelul ridicat al standardului de viata. De altfel, Germania ramane o tara de emigrare economica traditionala, fiind prima „accesata” de romani imediat dupa decembrie 1989. Marea Britanie, insa, se dovedeste atractiva fara a fi spectaculoasa. Italia si Spania sunt temperamentale, latine, pline de viata, spectacol, veselie. Se sta pana tarziu in noapte pe terase arhipline zumzaind de muzica si povesti, se merge pe malul vreunei mari, se traieste la cald. Nimic din toate acestea in linistea si disciplina germana. Nici chiar in corectitudinea britanica, cu exceptia unor cartiere londoneze mai vesele de felul lor. Ceea ce subliniaza capacitatea de adaptare a romanilor. Sau, poate, dorinta lor de a renunta la orice preferinte sau tabieturi pentru a se integra intr-o lume care le-ar putea aduce stabilitate materiala. Se renunta la orice pentru un job, fie el si temporar. La concediu, la viata in familie, la o bere cu prietenii, la povara prea grea a amintirilor, la toate legaturile create pana acum. Totul se ia de la zero, iar acest fenomen devine un alt fel de normalitate, o lume care functioneaza desi e cu susul in jos.

Trei milioane de romani au plecat pana acum la munca in strainatate, majoritatea in conditii grele, cu renuntari incredibile, iar acum toate acestea devin o a doua normalitate. Viata grea a strainatatii ajunge una fireasca, cu singuratati care sunt, brusc, suportabile, cu obstacole care devin, brusc, surmontabile. Nimic nu e imposibil. In acesti ultimi ani de emigrare, multi romani au reinvatat sa traiasca, altfel, asa cum nu si-ar fi imaginat inainte de a iesi din tara. S-au depasit pe ei insisi de mii de ori. Au invatat sa fie calmi, sa caute solutii logice, sa se integreze in noile comunitati, sa respecte si sa fie respectati. Este o scoala care va trebui adusa, cat de curand, si in Romania. Fiindca nu toate plecarile sunt fara retur.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!