A fost lăsată să moară în numele religiei

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 noiembrie 2015

O tânără în vârstă de 19 ani dintr-o comună suceveană, care a suferit la 5 noiembrie un accident feroviar și a fost internată în Spitalul Județean Suceava, a murit, la 12 noiembrie, în condițiile în care nu a putut fi operată întrucât familia ei, din cultul Martorii lui Iehova, nu a fost de acord cu transfuzia de sânge.

Accidentul a avut loc în 5 noiembrie, în comuna suceveană Ciprian Porumbescu, după ce mașina în care se afla tânăra a rămas blocată pe calea ferată și a fost lovită de locomotiva unui tren, scrie Mediafax. În urma impactului, fata a fost rănită grav, având un traumatism cranio-cerebral, cu edem, fracturi costale care au afectat plămânul stâng, dar și fracturi de femur la ambele picioare.

Pacienta a fost stabilizată, i-a fost indusă coma și ar fi urmat să fie supusă unei intervenții chirurgicale, dar aceasta nu s-a putut face întrucât era necesară transfuzia de sânge cu care familia tinerei, din cultul Martorii lui Iehova, nu a fost de acord.

Dosar penal pentru omor

Surse din conducerea Spitalului Județean Suceava au declarat că familia nu se opunea intervenției chirurgicale, ci doar transfuziei de sânge, și pentru că au invocat dreptul la autodeterminare religioasă, medicii suceveni au căutat soluții, inclusiv juridice, pentru a putea face operația.

O comisie de arbitraj a analizat starea pacientei și încerca să discute cu familia pentru a o convinge să accepte operația, dar la 12 noiembrie tânăra a murit, au declarat surse din spital.

În acest caz, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pentru a face o anchetă urgentă, prin Biroul Teritorial Suceava, la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Ancheta are în vedere posibila încălcare a articolelor 22 și 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății, precizează sursa citată.

Și procurorii s-au sesizat din oficiu în cazul fetei, Parchetul Tribunalului Suceava deschizând dosar penal pentru omor. Potrivit Parchetului, în acest caz există suspiciuni cu privire la împrejurările în care tânăra a încetat din viață.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!