A început cursa pentru Casa Albă

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 februarie 2016

Startul cursei prin care vor fi desemnați candidații celor două partide tradiționale – Partidul Republican și Partidul Democrat – la alegerile prezidențiale din Statele Unite, din luna noiembrie, s-a dat la începutul lunii februarie în statul Iowa. Aceasta a fost, de altfel, prima ocazie în care electorii americanii și-au putut exprima preferința pentru viitorul președinte.

Alegerile prezidențiale din SUA sunt printre cele mai urmărite evenimente de pe mapamond, și nu numai pentru că America este, în opinia multora, cel mai puternic actor global. Scrutinul pentru Casa Albă este un adevărat spectacol, atât din punct de vedere al evoluției actorilor principali, cât și al strategiilor din spatele acestora.

Organizate la fiecare patru ani, alegerile generale pentru viitorul lider de la Casa Albă sunt organizate în prima zi de marți din luna noiembrie. Anul acesta se desfășoară al 58-lea scrutin prezidențial din 1792 încoace.

Votul pentru președintele Statelor Unite este indirect, fiind guvernat de o serie de legi federale și statale. Votul indirect presupune că cetățenii nu votează pentru președinte, ci pentru un colegiu de electori care, la rândul lor, vor vota pentru președinte și pentru vicepreședinte.

Procentul de alegători care se prezintă la vot este mai scăzut decât în multe alte democrații. Pentru a putea să-și exprime opțiunea prin vot, cetățeanul american, pe lângă faptul că trebuie să aibă 18 ani împliniți, trebuie să se înregistreze pentru a fi considerat eligibil, iar acest proces diferă de la un stat la altul. În plus, în cazul alegerilor primare, votantul trebuie să fie membru al partidului în care dorește să aibă un cuvânt de spus.

Și politicienii care vor să se instaleze la Casa Albă trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Astfel, un candidat la președinția SUA trebuie să fie născut pe tărâm american, să aibă cel puțin 35 de ani și să fie rezident al SUA de cel puțin 14 ani. La rândul său, un vicepreședinte trebuie să îndeplinească aceleași condiții, dar, conform celui de-al 12-lea Amendament la Constituție, nu poate să fie din același stat american ca președintele.

 

Donald Trump, învins de Biserică

Senatorul de Texas Ted Cruz, susținut de pastorii evanghelici, a înregistrat o victorie neașteptată împotriva magnatului Donald Trump, în primele alegeri interne din Partidul Republican. În primul „concurs” din cadrul unei revolte a populismului împotriva ordinii politice, cum s-a dovedit a fi, până acum, competiția republicană, senatorul de Florida Marco Rubio a ocupat un important loc trei, consolidându-și astfel poziția față de ceilalți contracandidați, scrie Evz.

Cruz a primit 28% din voturi, Trump 24%, iar Rubio 23%. Cursa strânsă demonstrează cât de fragmentat este votul între evangheliștii lui Cruz, susținători ai Tea Party, nou-veniții în politică ai lui Trump, și conservatorii pragmatici, însetați de victorie, reprezentanți de Rubio. Participarea la vot a fost de 185.000 de persoane, un număr record. A fost un test pentru mobilizarea suporterilor lui Trump, dar numărul lor a fost insuficient pentru a-i aduce victoria.

Trump a plătit prețul, spun analiștii politici americani, pentru organizarea politică rudimentară în Iowa, iar plusul de energie și revoltă, pe care îl aduce candidatura sa, n-a fost transpus în voturi. În plus, Trump a lipsit de la singura dezbatere republicană din Iowa, pentru a evita o confruntare cu Cruz și cu Fox News. Iar celor din Iowa nu le-a plăcut asta. Cruz s-a bazat pe pastori, care au adus sute de voluntari, chiar și din alte state, pentru a lucra la campania sa.

În tabăra democrată, scorul a fost foarte strâns: Hillary Clinton 49,9%, iar Bernie Sanders 49,6%. Clinton (68 de ani) este susținută, spun sondajele, de femei și alegători mai în vârstă, în timp ce liberalul, autodeclarat socialist, Sanders (74 de ani) a chemat la o „revoluție politică”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!