A plecat fără bani și a ajuns afacerist de succes

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 27 iunie 2015

Valentin Pawlik

A plecat la Paris, la studii, în speranța că apoi își va găsi un loc de muncă mai bine plătit în România. Însă din Franța, „sătul de birocrația franceză”, nu a mai ajuns acasă, ci a luat drumul unei țări și mai îndepărtate: Cambodgia. Este povestea lui Valentin Pawlik, din Târgu Mureș, un român care acum conduce un business profitabil unic în lume, la peste 8.000 de kilometri distanță de țara natală, relatează gandul.info.

Valentin Pawlik a plecat din țară în urmă cu aproape 15 ani. A ajuns tocmai în Cambodgia, unde și-a deschis singurul complex de corturi de lux de pe glob.

„4 Rivers Floating Lodge” este, de fapt, un hotel de 2.000 de metri pătrați, format din 18 corturi. Pawlik a investit un milion de dolari pentru a aduce plasmele și wi-fi-ul pe malul râului Tatai, acolo unde se află complexul. Locul a găzduit până acum mii de turiști, dar și jurnaliști de la New York Times sau Guardian. Prețul pentru noapte în corturile de la 4 Rivers pornește de la 200 de dolari, scrie gandul.info.

Absolvent de inginerie mecanică, Valentin Pawlik nu a profesat niciodată în domeniul pentru care s-a pregătit. A lucrat în toate domeniile, de la materiale electrice și construcții în lemn la marketing. Se consideră „de profesie descurcăreț” și spune că „să conduci oameni e cea mai bună școală”.

Pawlik susține că a pornit proiectul de la zero, cu ambiție, idei originale și un milion de dolari luați cu împrumut de la un american care trăiește în Cambodgia. Cu toate astea, lui Valentin Pawlik îi lipsește România. Se întoarce acasă în fiecare an, atras de orașul natal și de prieteni.

„Din păcate, din cauza sezonului de vârf de aici (n.r. Cambodgia), nu pot să petrec vacanța de iarnă în țară. Nici nu vă puteți imagina cât îmi lipsește un Crăciun alb”, a adăugat el, citat de gandul.info.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!