Corpul fiului său a salvat vieți, dar nu-l poate repatria

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 8 august 2015

lumanari_1

Familia unui român din Mehedinți încearcă să facă rost de bani pentru a aduce în țară trupul neînsuflețit al unui tânăr mort într-un accident rutier în Marea Britanie, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Potrivit publicației românești, mama băiatului spune că și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, salvând astfel viața unor cetățeni englezi, gândindu-se că în felul acesta va primi acasă trupul fiului său.

Alexandru Zianu Vasiliu, în vârstă de 24 de ani, a plecat de acasă în urmă cu an și jumătate în Marea Britanie, pentru un trai mai bun. Locuia în Addlestone, Surrey, într-o rulotă alături de alte familii de români, acolo unde și lucra, fără forme legale însă, mai scriu cei de la Adevărul. Tot mama lui Alexandru spune că tânărul și-a pierdut viața pe 11 iulie, poliția informând-o că fiul său a căzut de pe bicicletă și s-a lovit cu capul de un stâlp de iluminat. Femeia susține că după două zile, pe 13 iulie, a fost sunată de un medic de la Royal London Hospital, care i-a spus că starea fiului său este foarte gravă și i-a cerut acordul pentru prelevarea de organe.

—————————————

„Mi s-a comunicat că i s-a deteriorat creierul de bază și că nu se mai poate face absolut nimic. M-au contactat din nou spre seară și mi-au spus că acea comisie de doctori este hotărâtă să-l scoată de sub aparate, deoarece creierul este deja mort. Mi-au spus că dacă vreau și sunt de acord să-i cedez organele. Am fost de acord pentru a salva alte vieți, m-au ținut o noapte întreagă la telefon, întrebându-mă de toate bolile de care a suferit fiul meu de-a lungul anilor. I-au luat rinichii, ficatul, pancreasul, plămânii, corneea de la ochi, iar inima mi-au spus că nu este în totalitate bună. Mi-au menționat că în decurs de două-trei zile vor face repatrierea copilului și că prelevarea nu se face contracost. Le-am spus că nici nu aveam de gând să cer bani, ca mamă am vrut doar să fac bine altor persoane și neavând puterea financiară, m-am gândit că îmi vor aduce trupul copilului meu acasă”.

Mihaela Vasiliu

—————————————

Femeia le-a povestit celor de la Adevărul că după ce i s-a spus că operația de prelevare de organe a reușit, nu a mai fost contactată de nimeni. A încercat cu ajutorul unei cunoștințe să ia legătura cu persoanele care au sunat-o pentru prelevarea de organe, însă la numărul respectiv nu a mai răspuns nimeni, mai scriu jurnaliștii de la Adevărul.

Deși a cerut sprijinul autorităților din România, Mihaela Vasiliu spune că acestea nu au făcut decât să o trimită la o firmă de pompe funebre, care i-a cerut 3.200 de euro pentru a se ocupa de transportul fiului său în țară. O sumă enormă pentru mama tânărului, care trăiește doar dintr-un ajutor social.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!