A zis-o

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 19 februarie 2012

Baroneasa Sarah Ludford, europarlamentar britanic, a spus lucrurilor pe nume. Cu cateva zile in urma, in cadrul unei intalniri a Clubului Liberal din Londra, ea a explicat ca restrictiile impuse de guvernul britanic sunt pe cat de populiste, pe atat de inutile. E adevarat ca, in atmosfera tensionata politic din Romania, declaratiile ei pot fi anulate printr-o simpla incruntare de sprancene, adica taman liberalii s-au gasit sa faca pe desteptii si sa ne explice cum e cu restrictiile. Liberalii care, nu-i asa, se afla in plina campanie anti-prezidentiala si care au nevoie de bile albe pentru cand o fi. Totusi, gestul baronesei nu poate fi banuit ca ar avea tenta electorala si nici nu trebuie sa joace rolul de spuza trasa pe turta vreunui partid politic. Baroneasa spune, pur si simplu, un adevar pe care toata lumea il cunoaste. Nu il spune cu patima, ci cu date concrete. Nu face un pamflet, ci o analiza.

Statisticile anului 2010 arata ca doar 0,6% dintre strainii din UK cu resedinta pe teritoriul altui stat membru erau romani sau bulgari. 0,6%, procent aflat, pare-se, in scadere in 2011. Statisticile ne vor dumiri in curand. Dar, indiferent de oscilatia lor, prezenta imigrantilor romani in Marea Britanie nu pune nicio problema autoritatilor. Iar aceasta este, inca, o abordare simpla, a carei valoare sta in onestitate. Daca ne amintim alte statistici, publicate la sfarsitul anului trecut, imaginea de ansamblu devine mai clara. Romanii nu doar ca nu constituie vreo problema, dar ei au cel mai mare punctaj, in randul imigrantilor, la capitolul studii si performante profesionale.

Pe un asemenea fundal, analiza baronesei Ludford vine sa confirme ca subiectul imigrantilor romani nu este nicidecum cel prezentat in justificarea restrictiilor. Ca aceasta din urma este, mai pe sleau, o facatura. Din acest moment, important nu mai este sa demonstram ceea ce a fost de nenumarate ori demonstrat, ci, prin usa intredeschisa de baroneasa, sa mergem mai departe pe calea comunicarii. Ineptia pe care se sprijina atitudinea actuala a guvernului britanic n-ar putea rezista in fata unui adevar simplu, care isi gaseste canalele potrivite de difuzare. Aici, insa, lucrurile sunt usor de spus si greu de urnit. Orice am face, ne intoarcem la imagine. Cuvintele baronesei Ludford ne ofera un prilej bun de iesit in arena, avem dreptate, avem argumente, si, iata, se intampla sa mai avem cate un sprijin. Mai trebuie ca acest sprijin sa fie si auzit.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!