Absolvenții de IT și limbi străine, cei mai bine plătiți

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 iulie 2016

Facultățile cu profil de inginerie software sau de limbi străine sunt cele ai căror absolvenți își găsesc cel mai repede un loc de muncă bine plătit, imediat după terminarea studiilor, având, totodată, șansa unei ascensiuni rapide în carieră.

„Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine și chiar Medicina sunt acele facultăți care garantează absolvenților că vor găsi foarte ușor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, acești tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator al companiei de resurse umane Smartree, potrivit Mediafax.

Salariul unui absolvent al unei facultăți cu profil IT poate începe de la 3.500 – 4.000 lei net.

În ceea ce îi privește pe absolvenții de limbi străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice, cum sunt limbile arabe, scandinave sau asiatice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

„Dezvoltarea pieței locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânăr care vorbește fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai spus Raluca Peneș.

O altă categorie de absolvenți de care piața muncii are mare nevoie sunt medicii. Aceștia au mai multe opțiuni după ce termină facultatea, având posibilitatea de a se orienta către sistemul de sănătate de stat, dar și către cel privat. Acesta include spitalele și clinicile particulare, în care nivelul de remunerație este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar și companiile farmaceutice.

Și absolvenții de Agronomie au, în acest moment, șansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori și a dezmorțirii activității pe acest segment.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!