Abuzarea şi neglijarea copiilor, probleme grave în România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 iulie 2015

copii_orfelinatAbuzarea şi neglijarea copiilor au fost în continuare probleme grave în România, în 2014, iar conştientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scăzută, în timp ce autoritățile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare şi tratare a copiilor abuzaţi.

Concluzia apare în Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind „Practici în materie de drepturile omului”, la capitolul despre România, scrie Mediafax.

„Mass-media a semnalat câteva cazuri grave de abuz sau neglijenţă în familie, în familiile de asistenţi maternali şi în instituţiile de îngrijire a minorilor”, se menţionează în raport.

Documentul arată, folosind statisticile Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, că la sfârșitul lunii martie 2014 serviciile de protecţie a copilului identificaseră peste 3.200 de cazuri de abuz asupra minorilor, cele mai multe fiind abuzurile fizice, emoțioanle și sexuale.

„Autorităţile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare şi tratare a copiilor abuzaţi şi neglijaţi şi a familiilor lor”, se mai arată în Raportul Departamentului de Stat.

Conform documentului, căsătoriile ilegale între copii au fost des întâlnite în rândul anumitor grupuri sociale, în special al romilor, şi nu au existat politici publice care să prevină căsătoriile între minori sau instituţii guvernamentale care să abordeze această problemă.

În ceea ce îi priveşte pe copiii institutionalizaţi, raportul arată, folosind datele Ministerului Muncii, că la sfârșitul lunii iunie 2014 existau peste 61.700 de copii în sistemul de protecție specială.

„S-au semnalat, de asemenea, cazuri de maltratare a copiilor abandonaţi cu dizabilităţi şi de încarcerare prelungită a copiilor din orfelinatele de stat ca pedeapsă pentru abateri disciplinare. Conform statisticilor oficiale, în primele şase luni ale anului, părinţii au abandonat 750 de copii în maternităţi sau spitale. ONG-urile au susţinut că statisticile oficiale nu reflectă numărul real şi că autorităţile nu au recunoscut niciodată numeroşi copii institutionalizaţi ca abandonaţi”, mai precizează Raportul Departamentului de Stat american.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus, comentând Raportul Departamentului de Stat potrivit căruia discriminarea persoanelor cu dizabilităţi a fost în continuare o problemă în 2014, că Guvernul a acordat atenţie acestei categorii, dar că „mai sunt multe de făcut” şi şi-ar fi dorit să facă mai mult.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!