Acces limitat la farmacii non-stop

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 octombrie 2014

În oraşele mici lucrează prea puţini farmacişti, de unde şi probleme cu accesul la medicamente pentru bolnavi. În multe zone din ţară, nu există farmacii cu program non-stop din cauză că nu are cine să asigure aceste linii de gardă. Chiar dacă există reglementări care spun că farmaciştii dintr-un judeţ trebuie să se organizeze pentru a asigura permanenţa, în unele localităţi nici acest lucru nu se întâmplă, relevă o analiză realizată de Digi24.

Peste 1.000 de farmacii sunt numai în Bucureşti. Restul de 7.000 sunt răspândite prin toată ţara, în special în oraşe, acolo unde şi clienţii sunt mai mulţi. Dar cele mai multe farmacii sunt închise noaptea, iar cele care rămân deschise pot fi numărate pe degete. Pentru ca o farmacie să aibă program non-stop are nevoie de mai mulţi angajaţi.

„Există reglementări în ceea ce priveşte asigurarea serviciului de gardă, pe de-o parte. Asta înseamnă că farmacia trebuie să aibă cel puţin patru farmacişti care să asigure şi turele de zi şi turele de noapte, pentru că o gardă nu poate să funcţioneze numai cu asistent de farmacie, trebuie obligatoriu să existe şi farmacist”, declară prof. dr. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, citat de televiziunea de știri.

De aici şi problemele. Farmaciile independente nu îşi permit să angajeze mai mulţi farmacişti, iar cele care fac parte din lanţuri importante se concentrează pe marile oraşe. Casa de Asigurări, chiar dacă plăteşte medicamentele compensate, nu are un cuvânt de spus în această privinţă

„Casele de Asigurări de Sănătate nu impun programul de lucru al farmaciilor cu care se află în contract”, declară Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Colegiul Farmaciştilor este singura instituţie care poate hotărî un sistem astfel încât o zonă să nu rămână fără farmacii deschise non-stop.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!