Acces online la deciziile instanțelor din UE

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 18 martie 2016

Românii vor putea accesa online deciziile instanțelor din Uniunea Europeană (UE) după ce va fi pus în aplicare sistemul ECLI, o platformă care va asigura accesul gratuit al românilor la hotărârile judecătorești.

Sistemul ECLI este una dintre măsurile care au ca scop o mai bună informare a românilor în ceea ce privește activitatea sistemului judiciar, potrivit Mediafax.

„Suntem la început în definirea noțiunii de justiție deschisă în România. Procesele, instanțele trebuie să fie mai transparente, deschise, să asigure accesul publicului la activitatea instanței. Asta presupune filmarea unor procese, publicarea unor decizii ale instanțelor, vizite în instanță pentru public, lecții de educație juridică în școli”, a declarat Adrian Baboi-Stroe, secretar de stat în Ministerul Justiției, la o conferință de specialitate.

În România sistemul ECLI este în curs de implementare. Pe portalul ECLI, lansat în octombrie 2015, românii vor putea găsi toate hotărârile judecătorești ale instanțelor din statele membre UE care sunt afiliate la sistem. Hotărârile instanțelor europene care sunt publicate aici pot fi găsite în mai multe limbi.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!