Accesarea registrelor medicale

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Sănătate pe data 2 iulie 2015

uk_GP_acces fisa medicala

În acest articol veţi afla cum pot fi accesate propriile registre medicale, cât vă va costa acest lucru şi cum puteţi accesa registrul medical al unei alte persoane, dacă acest lucru se va dovedi necesar.

 

Cum să vă accesaţi propria fișă medicală?

Doctorul local va ţine evidenţele medicale de care dispuneţi, în timp ce un spital va avea înregistrări legate de orice tratament medical sau intervenţie pe care aţi suferit-o acolo. Data Protection Act (Actul de protejare a datelor) din 1998 vă dă dreptul să vedeţi care sunt şi cum arată aceste înregistrări.

Puteţi să întrebaţi medicul generalist (GP-ul), specialistul sau autoritatea în sănătate dacă vă puteţi inspecta înregistrările medicale. Verificaţi acest lucru, dar în general trebuie să ştiţi că se va aplica o anumită taxă pentru acest lucru şi că vi se poate cere să vă demonstraţi identitatea.

Oricum ar fi, este recomandat să cereţi accesul prin intermediul unei scrisori pe care să o trimiteţi cu confirmare de primire, incluzând taxa respectivă şi dovada identităţii dumneavoastră. Veţi primi un răspuns în aproximativ 21 de zile de la data la care cererea a fost primită, dar prin lege spitalele sau medicii specialişti au la dispoziţie 40 de zile pentru a vă răspunde.

Dacă înregistrările respective sunt ţinute la spital, va trebui să vă adresaţi lor printr-o scrisoare la Patients Service Manager (Managerul serviciului de pacienţi) sau la Medical Records Officer (Ofiţerul cu înregistările medicale).

Înregistrările, în clipa când vă sunt prezentate, trebuie să adopte un format pe care să-l înţelegeţi.

 

Dacă accesul este respins

Nu veţi fi autorizat să accesaţi înregistrările medicale dacă:

  • echipa medicală crede că respectivele informaţii sunt de natură să provoace atingere unei persoane, fie dumneavoastră, fie unui terţ;
  • în înregistrări sunt incluse detalii legate de o persoană terţă; acestea ar putea să fie înlăturate în cele din urmă.

Oricum, dacă accesul vă va fi interzis, vă puteţi adresa celor de la Information Commissioner’s Office, dar numai dacă sunteţi de părere că medicul sau organizaţia căreia v-aţi adresat au încălcat Data Protection Act. Information Commissioner’s Office poate fi contactat fie la https://ico.org.uk/concerns/getting/, fie la telefoanele 0303 123 1113 / 01625 545 745 sau la adresa de e-mail casework@ico.org.uk (nu uitaţi să vă treceţi şi numărul de telefon).

 

Cât vă costă?

Costurile sunt următoarele:

  • maximum £10 pentru orice informaţii ţinute în regim electronic;
  • maximum £50 pentru informațiile arhivate o parte pe calculator, o parte în alt sistem media;
  • maximum £10 pentru informațiile arhivate în totalitate în alt sistem media, excepție făcând cazul în care informațiile au fost adăugate în sistem în ultimele 40 de zile, atunci accesul fiind gratuit.

În cazul în care o persoană dorește să-și acceseze dosarul medical și dorește și copii, atunci ambele cereri vor fi tratate ca una singură. Taxa de maximum £10 pentru accesare va fi inclusă în taxa de maxim £50 pentru copii ale fișelor medicale păstrate o parte pe calculator, o parte în alt sistem media.

Conform legii, aveți dreptul să primiți răspuns la cererea dumneavoastră în maxim 40 de zile de la primirea ererii și plata taxei aferente.

 

Accesarea dosarului altcuiva

Dacă aplicaţi pentru obţinerea unor informaţii în numele altcuiva, atunci veţi avea nevoie de acordul acestuia sau de o împuternicire legală.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!