Accesarea registrelor medicale

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 6 iulie 2009

In continuare veti afla cum pot fi accesate propriile registre medicale, cat va va costa acest lucru si cum puteti accesa registrul medical al unei alte persoane, daca acest lucru se va dovedi necesar.

 

Cum sa va accesati propriile inregistrari?

Doctorul local va tine evidentele medicale de care dispuneti, in timp ce un spital va avea inregistrari legate de orice tratament medical sau interventie pe care ati suferit-o acolo. Data Protection Act (Actul de protejare a datelor) din 1998 va da dreptul sa vedeti care sunt si cum arata aceste inregistrari.

Puteti sa intrebati medicul generalist, specialistul sau autoritatea in sanatate daca va puteti inspecta inregistrarile medicale. Verificati acest lucru, dar in general trebuie sa stiti ca se va aplica o anumita taxa pentru acest lucru si ca vi se poate cere sa va demonstrati identitatea.

Oricum ar fi, este recomandat sa cereti accesul prin intermediul unei scrisori pe care sa o trimiteti cu confirmare de primire, incluzand taxa respectiva si dovada identitatii dumneavoastra. Veti primi un raspuns in aproximativ 21 de zile de la data la care cererea a fost primita, dar prin lege spitalele sau medicii specialisti au la dispozitie 40 de zile pentru a va raspunde.

Daca inregistrarile respective sunt tinute la spital, va trebui sa va adresati lor printr-o scrisoare la Patients Service Manager (Managerul serviciului de pacienti) sau la Medical Records Officer (Ofiterul cu inregistarile medicale).

Inregistrarile, in clipa cand va sunt prezentate, trebuie sa adopte un format pe care sa-l intelegeti.

 

Daca accesul este respins

Nu veti fi autorizat sa accesati inregistrarile medicale daca:

– echipa medicala crede ca respectivele informatii sunt de natura sa provoace atingere unei persoane, fie dumneavoastra, fie unui tert;

– in inregistrari sunt incluse detalii legate de o persoana terta; acestea ar putea sa fie inlaturate in cele din urma.

Oricum, daca accesul va va fi interzis, va puteti adresa celor de la Information Commissioner’s Office, dar numai daca sunteti de parere ca medicul sau organizatia careia v-ati adresat au incalcat Data Protection Act. Information Commissioner’s Office poate fi contactat fie la www.ico.gov.uk, fie la telefoanele 08456 30 60 60 sau 01625 54 57 45, de luni pana vineri intre 09.00-17.00.

 

Cat va costa?

Costurile sunt urmatoarele:

– 10 lire pentru orice informatii tinute in regim electronic;

– pana la 50 de lire pentru informatiile in forma manuala (scrise, avand ca suport hartia).

 

Accesarea dosarului altcuiva

Daca aplicati pentru obtinerea unor informatii in numele altcuiva, atunci veti avea nevoie de acordul acestuia sau de o imputernicire legala.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!