ACCIDENTUL, SURSĂ DE VENIT?

Articol publicat in sectiunea Auto, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 25 iulie 2016

Diaspora romaneasca_Accidentul, sursa de venit

„Mortul este întotdeauna de vină”, spune o vorbă vehiculată în mod obişnuit în România de câte ori un accident rutier se soldează cu victime. Acelaşi „principiu” funcţiona frecvent şi în cazurile de decese înregistrate în urma unor evenimente nedorite petrecute în diferite locuri de muncă.

„Zicala” nu se aplică însă şi în Marea Britanie. Românii ajunşi în această ţară descoperă, cu surprindere, un sistem în care companiile angajatoare care se confruntă cu accidente de muncă sunt adeseori „stoarse” de bani. Pentru orice nerespectare a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă şi pentru toate neregulile constatate în funcţionarea unei firme al cărei angajat a suferit un accident, se plătesc bani grei.

Compensaţii financiare consistente ajung astfel în buzunarul victimelor care au trecut printr-un accident oarecare, fără să fi avut nicio vină pentru producerea acestuia. În plus, ele beneficiază de serviciile unor avocaţi specializaţi, care se luptă în interesul celor care au suferit accidente, pe toată durata de desfăşurare a unor procese juridice lungi şi complicate; şi toate acestea, pe gratis…

 

 

Bani pentru victime

 

În Marea Britanie, oamenii cer şi obţin compensaţii financiare pentru orice vătămare sau daune pe care le-au suferit şi care nu au fost provocate de propria lor persoană. Fiecare accident de muncă datorat condiţiilor de lucru neadecvate, cele mai multe evenimente rutiere care produc pagube de orice natură, pierderile încercate neprevăzut de indivizii aflaţi în călătorie, chiar şi gropile apărute în trotuar, toate sunt plătite cu „bani grei”.

Numeroase companii britanice s-au specializat, în consecinţă, în acest domeniu. Ele îşi oferă serviciile gratuit tuturor celor care devin victime în astfel de cazuri.

 

Legea compensaţiilor

Compensaţiile financiare în situaţii de accident s-au născut în urma nevoii de a acoperi sumele de bani necesare pentru îngrijiri medicale, cheltuieli de judecată, imposibilitate de muncă pe timpul îndelungat al derulării unor procese juridice complicate declanşate de o parte vătămată sau de reprezentanţii acesteia. Această soluţie a apărut ca o alternativă la poliţele de asigurare care adeseori nu reuşeau să compenseze cheltuielile victimelor unui accident.

Legea compensaţiilor financiare (The Rehabilitation Code) a fost introdusă în legislaţia britanică în 1999, ea fiind reactualizată şi modificată în 2007. Conform website-ului acces-legal.co.uk, menirea acestui act normativ este aceea de a furniza în cel mai scurt timp compensaţii băneşti persoanelor care au avut de suferit de pe urma unor evenimente pe care nu le-au provocat. Intenţia legiuitorului a fost aceea ca toţi cei care au trecut printr-un asemenea accident să poată fi reabilitaţi cât mai rapid din punct de vedere al stării fizice, dar şi social, respectiv în plan psihologic.

Practic, această lege a rezultat dintr-o colaborare între companiile de asigurare şi avocaţii specializaţi să obţină compensaţii financiare în favoarea victimelor accidentelor. Specialiştii în drept susţin că actuala legislaţie britanică în acest domeniu se vrea o încercare de a concilia toate părţile implicate într-un proces juridic generat de o atare situaţie. Prevederile The Rehabilitation Code 2007 sunt acceptate atât de reprezentanţii firmelor de asigurare, cât şi de companiile de avocatură specializate în recuperarea daunelor şi a compensaţiilor financiare, se mai arată pe acces-legal.co.uk.

 

Victime „instruite”

Practica obţinerii de compensaţii financiare în caz de accident a devenit una excesivă, în ciuda legislaţiei stabile şi coerente existente în acest domeniu în Regatul Unit. Ea obligă părţile implicate la plata unor sume mari de bani în favoarea unor victime „instruite” să obţină astfel de beneficii, au atras recent atenţia mai multe organizaţii britanice, politicieni, parlamentari şi personalităţi publice.

„Numărul de accidente rutiere a scăzut în ultimul timp, iar siguranţa în circulaţie a autovehiculelor este în creştere. Totuşi, numărul participanţilor la trafic care solicită compensaţii financiare a crescut dramatic”, se preciza într-un articol publicat în cotidianul The Guardian. Acesta cita opinia specialiştilor companiei de consultanţă în domeniul asigurărilor EMB, care şi-a făcut publică îngrijorarea în cadrul unei consfătuiri a comisiei parlamentare pentru transport. Reclamanţii ajung în final în posesia unor sume tot mai mari de bani, în timp ce companiile de asigurare vor în acest context să crească valoarea poliţei de asigurare pentru conducătorii auto cu circa 40% în acest an, afirmă cei de la EMB.

„Asiguratorii sunt criticaţi de membrii Parlamentului pentru că încurajează solicitarea de compensaţii financiare în caz de accident rutier”, observă şi BBC News în ediţia sa online. „Oamenii care trec prin astfel de evenimente sunt sfătuiţi şi chiar convinşi să declanşeze procese juridice pentru a primi bani sub formă de compensaţie”, nota acelaşi website.

 

 

Compensaţii da, costuri ba

 

Avocatul britanic Boris Kremer prezintă pe website-ul propriu o descriere amănunţită, în limba română, a întregului proces prin care o persoană care a avut de suferit de pe urma unui accident poate obţine compensaţii financiare. Conform prevederilor în vigoare ale legislaţiei privind activitatea avocaţilor în Regatul Unit, birourile de avocatură trebuie să asigure dreptul clienţilor de a înainta plângeri în asemenea situaţii. De asemenea, fiecare birou de avocatură trebuie să fie asigurat, să respecte dreptul la diversitate şi la şanse egale ale individului şi să ofere protecţia datelor personale ale clienţilor.

 

Vinovat vs. victimă

Sistemul legal funcţional în Anglia şi Ţara Galilor nu prevede calificarea automată a unei persoane pentru a beneficia de compensaţii în urma unui accident. Chiar şi în cazurile accidentelor care au ca urmări rănirea gravă a unor indivizi, aceştia pot să nu obţină compensaţii financiare. Ei vor avea câştig de cauză într-un proces juridic intentat în acest scop, doar atunci când se dovedeşte că accidentul a implicat şi o altă persoană care se face vinovată de neglijenţă.

—————————————

„Câteodată veţi fi învinovăţit că vătămările suferite vi se datorează într-o măsură mai mică sau mai mare, dacă nu chiar în întregime. În consecinţă, nu v-aţi califica pentru nicio compensaţie. Astfel de acuze sunt frecventate de cei vinovaţi de accident şi de firmele de asigurare ale acestora, atunci când se pune problema să vă despăgubească. Fiecare caz e unic însă. Ca regulă generală, principiul e simplu: chiar şi în cazul în care se dovedeşte că sunteţi vinovat în proporţie de 50% pentru urmările accidentului, compensaţia se acordă, însă valoarea ei va fi redusă la jumătate.”

kremers.co.uk

—————————————

 

„Quantumul” compensaţiei

Estimarea compensaţiei care se poate obţine ca urmare a vătămării depinde în mare măsură de decizia judecătorilor britanici, în funcţie de cazurile similare cu care s-au confruntat în trecut. În fiecare caz însă, vor trebui stabilite contextul accidentului şi gravitatea consecinţelor acestuia.

Suma de bani finală pe care reclamantul o poate primi în urma unui accident se numeşte în terminologia britanică „quantum”. Ea poate fi influenţată de doi factori:

  • daunele generale provocate (compensaţia pentru vătămările corporale, pierderi personale, dureri);
  • daunele speciale (compensaţia pentru pierderile de salariu şi alte pierderi financiare secundare care decurg din incapacitatea de a mai lucra, cel puţin o perioadă).

În unele cazuri, valoarea compensaţiei poate fi influenţată inclusiv de faptul că, în urma vătămărilor accidentului, victima şi-a pierdut capacitatea firească de a realiza anumite acţiuni pe care le făcea de obicei la locul de muncă, de pildă. Conform kremers.com, suma compensatorie se măreşte dacă, în ciuda vătămărilor, victima accidentului îşi păstrează locul de muncă la aceeaşi companie, vinovată de accident, chiar în condiţiile în care condiţiile de lucru asigurate nu sunt tocmai sigure.

Daunele speciale se iau în considerare dacă în urma accidentului victima este în imposibilitatea de a mai lucra şi, în această situaţie, se calculează o sumă compensatorie pentru perioada respectivă. În principiu, calculaţia se va face în funcţie de salariul avut de către persoana accidentată în ultimele săptămâni care au precedat accidentul.

În fine, în unele cazuri, vătămările post-accident pot provoca imposibilitatea îndeplinirii unor responsabilităţi gospodăreşti. Şi acest aspect va fi luat în considerare în momentul completării aplicaţiei pentru solicitarea unor plăţi compensatorii.

—————————————

„Un alt aspect al compensaţiei se referă la cheltuielile avute cu vizitele la spital, mai precis transportul până acolo, dar şi banii investiţi în eventuale tratamente prescrise de doctorul de familie. Toate aceste cheltuieli vor fi adăugate la suma finală a compensaţiei.”

kremers.co.uk

—————————————

 

No win, no fee

Partea vătămată în urma unui accident care nu a fost declanşat din vina acesteia va beneficia de compensaţii fără a trebui să suporte niciun fel de cheltuieli pe timpul desfăşurării procesului juridic. Această procedură se numeşte în terminologia britanică de specialitate „No win, no fee” şi este conformă principiilor Societăţii Britanice de Drept.

Regula de bază care se aplică în cazul compensaţiilor ulterioare unui accident e următoarea: greşeala se plăteşte. În consecinţă, compania de asigurare a celor vinovaţi de accident este obligată să plătească compensaţia financiară care i se cuvine victimei. În acelaşi timp, în situaţia în care victima are câştig de cauză, firma sau persoana care s-a dovedit a fi vinovată de accident va trebui să suporte toate cheltuielile de judecată pe care le implică procesul juridic, inclusiv onorariul avocaţilor. Dacă însă reclamantul nu are câştig de cauză, el ar trebui să plătească toate cheltuielile de judecată ale părţii incriminate.

—————————————

Realistic vorbind, nimeni nu poate anticipa şi garanta 100% rezultatul aplicaţiei pentru o compensaţie financiară în caz de accident.

Totuşi, în momentul în care preiau un caz, anticipez riscurile pe care acesta le implică. Uneori, însă, în întreg procesul aplicaţiei pot interveni factori imprevizibili. Aceştia pot fi: un judecător neînţelegător; martori care refuză să îşi mai susţină declaraţiile; imprecizii strecurate în rapoartele medicale; noi mărturii sau dovezi prezentate de părţile adverse, care subminează reuşita unui caz.”

Boris Kremer, avocat specializat în obţinerea de compensaţii financiare în caz de accident

—————————————

 

În aşteptarea banilor

Cei care pornesc un proces juridic pentru obţinerea de compensaţii financiare în urma unui accident în Marea Britanie trebuie să ştie că durata unui astfel de demers se poate întinde de la minimum câteva luni până la câţiva ani.

Durata procesului în sine depinde în principal de doi factori şi anume: cât de lungă este perioada de recuperare medicală a victimei după accident şi de cât de repede se decide partea acuzată să accepte o sumă considerată rezonabilă ca şi valoare compensatorie.

„În principiu, companiile de asigurări sunt obligate de lege să răspundă la aplicaţiile pentru compensaţii într-o perioadă limitată de timp. Se întâmplă în cazuri relativ puţine ca unele companii de asigurări să nu reacţioneze prompt.

Cea mai bună strategie în a-i face pe oponenţi să răspundă cât mai repede este să fie somaţi cu disputa la Curtea de Justiţie.

Cum procesele la tribunal presupun costuri substanţiale, compania de asigurări are tot interesul să nu amâne sau să prelungească rezolvarea cazului”, mai precizează avocatul Boris Kremer.

„Dacă aveţi un caz coerent, cu dovezi clare, iar oponenţii dumneavoastră acceptă vinovăţia accidentului într-o perioadă acceptabilă de timp, procesul aplicaţiei va dura aproximativ 12 luni”, adaugă el pe website-ul propriu.

—————————————

Adrese utile

 

Levenes Solicitors

Adresă: Ashley House, 235-239 High Road, Wood Green, London N22 8HF

Tel: 0800 048 2354 (gratuit)

Tel: 020 8826 1316 (în limba română)

Adresă: The McLaren Building, 46 The Priory Queensway, Birmingham B4 7LR

Tel: 012 1212 0000

E-mail: info@levenes.co.uk

Website: www.levenes.co.uk

 

Kremers

Adresă: Sovereign House, 21 Solent Way, Gosport, Hampshire PO12 2NR

Tel: 0845 021 2222 (în limba engleză)

Tel: 0788 976 4813 (în limba română)

Website: www.kremers.co.uk

—————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “ACCIDENTUL, SURSĂ DE VENIT?”

  1. Ana maria Spune:

    In Ian 2016 eram spre iesirea din rondo bout iar o masina ma lovit in stalpul din stanga spate si ma rasturnata pe loc.Nu era nimeni in intersectie. Soferita o fata foarte tanara sa dat jos de la volan razand in timp ce eu eram plina de sange. In momentul in care au vazut ca nu vb engleza am fost tratata cu indiferenta inclusiv de agentii care au venit acolo, dandu-mi inclusiv un nr de tel gresit de unde sa aflu detalii despre masina.Am fost operata la cotul drept si trimisa acasa sa iau paracetamol .Am fost declarat vinovata pe baza marturiilor martorilor, bineinteles nu martorii mei,eu find singura.Acum acea domnisoara ma dat in judecata ca vrea 5000 de lire .Acum o intrebare,,cum putea sa isi repare bara din fata daca ea a spus ca am lovito in dreapta in usa soferului? Si cum putem sa ma rastorn eu?Daca are cineva cunosc interested juridical in Anglia si poate sa imi dea un sat va rog contactati-ma la a dress de mail…bianamaria73@yahoo.com. Va multumesc

Spune-ti si tu parerea!