ACCIDENTUL, SURSĂ DE VENIT?

Articol publicat in sectiunea Auto, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 25 iulie 2016

Diaspora romaneasca_Accidentul, sursa de venit1

 

Românii, victime „de serviciu”

 

Românii din Regatul Unit reprezintă una dintre cele mai importante comunităţi etnice pentru companiile britanice care s-au specializat în obţinerea de compensaţii financiare în favoarea persoanelor care au suferit accidente. Ei se află pe primele locuri în topurile victimelor accidentelor petrecute la locul de muncă şi fac parte din categoria celor care nu îşi cunosc foarte bine drepturile în această ţară. Lucrătorii de origine română muncesc acceptând restricţiile care le sunt impuse pe piaţa muncii şi sunt obişnuiţi să nu emită pretenţii.

Două companii britanice care activează la Londra au înţeles acest „specific” şi îi consideră pe români clienţii preferaţi pentru domeniul lor de activitate. Levenes Solicitors şi avocatul independent Boris Kremer au dezvoltat în consecinţă servicii specializate în favoarea muncitorilor proveniţi din România care suferă accidente de muncă în Marea Britanie.

 

Campionii abuzurilor

Românii se află pe locul doi într-un clasament pe naţionalităţi al accidentaţilor la locul de muncă din Marea Britanie pe anul trecut, conform avocatului Remus Robu, care lucrează pentru compania Levenes Solicitors. „Pe primul loc se afă polonezii, dar trebuie să ţinem cont că ei sunt o comunitate mult mai mare decât noi”, adaugă românul.

Înființată în anul 1989, compania de avocaţi Levenes Solicitors are peste 100 de angajaţi în birourile proprii din Londra şi Birmingham. Firmei i se adresează anual circa 5.000 de persoane care au suferit accidente şi încearcă să obţină conpensaţii financiare de pe urma acestora. Peste 2.000 din aceste cazuri sunt rezolvate pozitiv, după cum se susţine pe website-ul companiei.

Remus Robu a venit în Anglia în 1995 şi şi-a început experienţa britanică pe şantier. El a ajuns apoi să lucreze ca şi translator pe probleme de imigraţie într-o companie pentru care a continuat să activeze timp de 11 ani. Între timp, a absolvit în Marea Britanie studii de drept şi a acumulat experienţă pe baza căreia a fost selectat în urmă cu șapte ani în echipa Levenes Solicitors.

De pe această poziţie, Remus Robu oferă asistenţă românilor care au suferit accidente rutiere, pe mijloacele de transport sau la locul de muncă. Levenes Solicitors este specializată şi în cazuri de boli profesionale, alunecări sau căzături, accidente ale copiilor, obligaţii ale producătorilor, vătămări la spate şi creier ori accidente mortale. Avocaţii Levenes Solicitors sunt autorizaţi de Solicitors Regulation Authority (Baroul de Avocatură Britanic) şi sunt membrii acreditaţi la Societatea de Drept pentru Compensaţii Civile (Law Society Personal Injury) cu statutul de specialist în servicii legale de calitate.

„Românii din Marea Britanie sunt percepuţi ca o comunitate foarte importantă pe piaţa muncii pentru că reprezintă o forţă de lucru ieftină. În plus, ei sunt interesanţi pentru angajatori datorită restricţiilor care le sunt impuse de către guvern şi din această cauză sunt deseori victime ale abuzurilor”, remarcă Remus Robu. În plus, „unii nu vorbesc bine engleza, deci nu pot comunica şi nu se pot apăra; alţii acceptă să muncească în orice condiţii pentru a câştiga bani; în fine, numeroşi români nu ştiu şi nu cred că în această ţară au drepturi. Şi, în consecinţă, toate acestea generează confuzie…”, mai spune avocatul român din Londra.

În acest context, Remus Robu consideră că existenţa Levenes Solicitors şi a altor companii cu acelaşi domeniu de activitate care li se adresează direct românilor încurajându-i să solicite compensaţii nu trebuie înţeleasă strict ca un interes pur comercial. „Într-adevăr, noi vindem un produs, dar, pe de altă parte, investim foarte mult în publicitate şi pentru a educa opinia publică din dorinţa de a transmite tuturor românilor informaţii privind drepturile de care beneficiază în această ţară”, subliniază avocatul.

—————————————

„Eu personal sunt foarte revoltat pentru ceea ce li se întâmplă românilor stabiliţi în Marea Britanie. Vă rog să mă credeţi că prin natura postului pe care îl am, văd destul de frecvent români accidentaţi grav la locul de muncă şi chiar decedaţi. Şi, de multe ori, ei păţesc toate acestea pentru că unele companii britanice pun în primejdie vieţile unor oameni gândindu-se exclusiv la propriul profit.”

Remus Robu

—————————————

 

Specializat în compensaţii pentru români

Românii reprezintă peste 20% dintre cazurile de accidentaţi care beneficiază de compensaţii financiare şi se adresează pe parcursul unui an avocatului britanic Boris Kremer.

„Sunt avocat britanic şi preiau cazurile ce implică persoane care au suferit accidente în Anglia şi Ţara Galilor”, precizează acesta.

El lucrează ca avocat specialist în compensaţii legate de accidente încă din 1993, când a primit acreditarea corespunzătoare. Cele mai multe persoane care apelează la serviciile lui Boris Kremer locuiesc în zonele industriale ale Marii Britanii: Birmingham, Bristol, Londra şi Southampton.

Acesta a început să activeze ca avocat independent specializat în accidentele în care sunt implicate persoane în luna iulie a anului 2000. „Dacă ar fi să fac o comparaţie cu perioada în care lucram pentru firmele mari de avocatură, e limpede că acum mă ocup de mai puţine cazuri; ceea ce înseamnă că în prezent pot acorda fiecărui client în parte o atenţie personală sporită”, adaugă avocatul.

În prezent, el se ocupă de numeroase cazuri în care au fost implicaţi cetăţeni polonezi şi români. „Mulţi avocaţi ar fi surprinşi să afle cât de multe nereguli se întâmplă pe şantierele britanice, în ciuda numeroaselor legi privitoare la siguranţa muncii”, recunoaşte Kremer.

„Chiar şi acum mă ocup de câteva cazuri ale unor cetăţeni din Republica Moldova, România, Portugalia şi Slovacia, persoane care au suferit accidente la locul de muncă în Marea Britanie. Din experienţa acumulată în timp, am observat că cei mai mulţi clienţi est-europeni se aşteaptă ca serviciile unui avocat să fie foarte scumpe, deci inaccesibile. După ce iau legătura cu mine, sunt surprinşi să afle că le pot oferi consultanţă legală gratuită. Costurile serviciilor mele de avocat sunt suportate ulterior de firma care asigură compania vinovată de accident”, continuă Boris Kremer.

Firma sa de avocatură este acreditată Lexcel, distincţie oferită de Societatea de Drept, iar avocatul este membru senior al Asociaţiei Avocaţilor Specializaţi în Accidente Personale (APIL – the Association of Personal Injury Lawyers), director şi membru în consiliul Societăţii de Drept din Hampshire.

—————————————

„Şchiopătatul lingvistic, inhibiţiile şocului cultural, frica pierderii locului de muncă, reticenţa faţă de costurile unui proces – acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care mulţi români ezită să aplice pentru o compensaţie financiară după ce au suferit un accident la locul de muncă. Aşa se face că unii sfârşesc prin a adopta o atitudine defensivă, resemnată. 

Legile britanice sunt concepute în aşa fel încât dacă aţi fost accidentat din vina angajatorului, puteţi avea acces gratuit la un translator şi la un avocat care să vă reprezinte cu profesionalism. 

Alegeţi-vă însă avocatul cu discernământ! Se vor găsi mereu «piraţi» care să vă promită «marea cu sarea»; persoane care vor susţine că pot dribla legile aşa încât să vă intermedieze sume compensatorii exorbitante. Nu vă păcăliţi! Altminteri riscaţi ca, în final, să obţineţi o sumă substanţial mai mică decât cea promisă; în plus, intermediarul va insista pesemne să-i cedaţi un procent din ea.”

Daniel C., colaborator de naţionalitate română al avocatului britanic Boris Kremer

—————————————

 

 

Compensaţiile în caz de accident,

o alternativă…

 

Costel Popescu este un român care şi-a secţionat un deget lucrând pe şantier în condiţii improprii pentru o companie britanică, dar nu s-a gândit să ceară compensaţii financiare în urma celor întâmplate. Doar când a vrut să se întoarcă la muncă şi a observat că nu mai este băgat în seamă, a început să se intereseze care sunt drepturile sale într-o asemenea situaţie.

„Eu sunt de patru ani aici împreună cu familia şi am lucrat în diferite joburi”, îşi începe destăinuirea Constantin Popescu. În urmă cu doi ani, bărbatul a găsit un loc de muncă pe şantier, „la demolări”, prin intermedierea unei agenţii de amplasare a forţei de muncă deţinută tot de „nişte români”. Aceasta avea sediul în zona Wembley, din nord-vestul capitalei britanice. Cei pentru care muncea însă erau britanici.

„Într-o zi, ne-a pus să ridicăm un seif vechi de bani, într-o pivniţă, pe întuneric. Ni se cerea tot timpul să lucrăm în viteză. Pretenţiile erau mari, dar condiţii de muncă satisfăcătoare nu ne asigura nimeni. Aşa s-a întâmplat că ridicând acea greutate pe beznă şi în mare grabă, mi-am strivit degetul între acel seif şi un perete. Acum, degetul meu este mai scurt cu doi centimetri”, povesteşte constructorul român condiţiile în care s-a petrecut accidentul.

Omul a fost dus imediat la spital, unde a petrecut două zile:

—————————————

„În tot acest timp, nimeni de la agenţia care mi-a asigurat locul de muncă şi mă plătea nu m-a căutat. Nici cei de la firma britanică de construcţii nu s-au interesat de starea mea.”

Constantin Popescu

—————————————

Apoi, românul a plecat în ţara sa natală, unde a urmat de asemenea tratament ca urmare a accidentului. Mergea periodic la spital pentru a-i fi schimbat pansamentul. Imediat ce şi-a revenit şi s-a simţit apt să muncească, s-a întors la Londra. Aici l-au aşteptat însă doar promisiuni…

 

Tratament în România, compensaţii în UK

„După ce m-am întors din ţară, mi-au promis că mă iau înapoi la muncă, dar nu m-au mai luat. Dacă mă primeau, nici nu mă duceam la avocat”, continuă destăinuirea românul care s-a accidentat la deget pe unul din şantierele Londrei.

Văzându-se ignorat, Constantin Popescu a pus mâna pe telefon şi a sunat la una din firmele de avocatură britanice care oferă servicii în limba română persoanelor care au suferit accidente la locul de muncă. Cazul său a fost preluat imediat. Românul s-a întâlnit cu reprezentanţii companiei şi a dat declaraţiile necesare pentru începerea procesului juridic în vederea solicitării de compensaţii financiare.

—————————————

„Când au aflat că i-am dat în judecată, m-a sunat imediat dl Marius de la agenţia prin care am lucrat. Mi-a spus că îmi oferă 2.000 de lire sterline dacă îmi retrag plângerea şi că o să îmi asigure un loc de muncă pentru toată perioada pe care intenţionez să o mai petrec în Marea Britanie. Dar eu nu am dat înapoi, pentru că nu mai aveam încredere în promisiunile lor.”

Constantin Popescu

—————————————

Bărbatul recunoaşte că suferă şi acum de pe urma accidentului. „Simt dureri la deget de câte ori e frig şi am probleme la cea mai mică lovitură în acea zonă”, detaliază românul. Totuşi, el şi-a găsit de lucru şi continuă să muncească, în aşteptarea rezultatului unui proces judiciar care a început de peste un an de zile.

Constantin Popescu nu ştie dacă va primi compensaţii financiare şi nici o eventuală valoare a acestora, dar are încredere în sistemul juridic din Marea Britanie. „Sunt mulţumit de avocatul pe care l-am ales, pentru că văd că îşi dă tot interesul pentru cazul meu. Când am fost în România am încercat şi acolo, că aveam o asigurare pe care o plătesc periodic. Dar am renunţat repede când am văzut cât e de complicat şi cât mă poartă pe drumuri”, îşi încheie destăinuirea Constantin Popescu.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “ACCIDENTUL, SURSĂ DE VENIT?”

  1. Ana maria Spune:

    In Ian 2016 eram spre iesirea din rondo bout iar o masina ma lovit in stalpul din stanga spate si ma rasturnata pe loc.Nu era nimeni in intersectie. Soferita o fata foarte tanara sa dat jos de la volan razand in timp ce eu eram plina de sange. In momentul in care au vazut ca nu vb engleza am fost tratata cu indiferenta inclusiv de agentii care au venit acolo, dandu-mi inclusiv un nr de tel gresit de unde sa aflu detalii despre masina.Am fost operata la cotul drept si trimisa acasa sa iau paracetamol .Am fost declarat vinovata pe baza marturiilor martorilor, bineinteles nu martorii mei,eu find singura.Acum acea domnisoara ma dat in judecata ca vrea 5000 de lire .Acum o intrebare,,cum putea sa isi repare bara din fata daca ea a spus ca am lovito in dreapta in usa soferului? Si cum putem sa ma rastorn eu?Daca are cineva cunosc interested juridical in Anglia si poate sa imi dea un sat va rog contactati-ma la a dress de mail…bianamaria73@yahoo.com. Va multumesc

Spune-ti si tu parerea!