Acciza, calculată la un curs record

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 decembrie 2014

Ministerul Finanţelor a decis că acciza va fi calculată în 2015 la acelaşi curs folosit şi anul trecut, de 4,73 lei pentru un euro. Analiştii îl consideră „artificial” şi „total nejustificat”, scrie gandul.info.

Preţurile produselor accizabile – carburanţii, alcool, tutun, cafea, energie electrică – vor fi calculate în 2015 pe baza unui curs artificial de 4,73 lei pentru un euro, utilizat şi în calculul accizei în acest an, potrivit hotnews.ro.

Analiştii sunt de părere că, din cauza lipsei de bani la buget, autorităţile au „îngheţat” cursul pentru calculul accizei la nivelul artificial utilizat de Ministerul Finanţelor în acest an.

„Cursul la care ar fi trebuit să se calculeze acciza pentru 2015 (potrivit Codului Fiscal – n.r.) ar fi fost mai mic decât cel folosit anul acesta. Aşa că autorităţile au «îngheţat» cursul pentru 2015 la nivelul folosit şi în acest an, de 4,73, o valoare total artificială şi nejustificată”, a declarat Dragoş Cabat, analist economic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul nu va creşte taxe şi impozite. Făcând referire şi la accize, el a spus că acestea vor rămâne „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus”, în condiţiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.

„Vreau să vă rog să închidem această construcţie bugetară pe 2015 pe principiile pe care le-am anunţat, şi anume nu se creşte nicio taxă şi niciun impozit. Foarte multă lume întreba de acciză sau de… rămân exact cum au fost în anul 2014, niciun leu în plus”, a spus Victor Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern, în faţa presei, potrivit Mediafax.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul Băncii Centrale Europene (BCE) din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar, potrivit gandul.info.

Ministrul finanţelor a evitat, în mai multe rânduri, înainte de alegerile prezidenţiale, să precizeze care va fi modalitatea de calcul a accizei pentru anul viitor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!