Achizițiile majore, misiune imposibilă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2015

Românii sunt optimiști cu privire la creșterea economică și cea a salariilor, dar standardul de viață rămâne foarte scăzut, veniturile permițând doar asigurarea nevoilor zilnice. Prin urmare, achizițiile majore rămân aproape imposibile pentru majoritatea populației, potrivit unui studiu al companiei de cercetare GfK, citat de Mediafax.

Conform analizei, consumatorii români se așteaptă în continuare la o creștere economică pozitivă și, în consecință, la o majorare ușoară a salariilor.

Cu toate acestea, standardul de viață continuă să rămână foarte scăzut, iar veniturile sunt suficiente doar pentru a permite angajaților să își plătească nevoile zilnice. Achizițiile majore vor continua astfel să rămână aproape imposibile pentru majoritatea românilor, se arată într-un comunicat al companiei.

Studiul arată că criza din Grecia a influențat în mod clar starea de spirit a consumatorilor din majoritatea țărilor europene în al doilea trimestru al acestui an. În special în țările Europei de Est, criza dintre Rusia și Ucraina joacă, de asemenea, un rol important.

Un alt studiu GfK, din luna aprilie, releva că climatul general este favorabil consumului, însă cumpărătorii, deși vor avea un buget de cheltuieli mai mare, se vor axa în continuare pe prioritizarea achizițiilor.

„Venitul extra pe gospodărie are șanse mai mari să fie cheltuit, decât să fie destinat economisirii. Chiar și cu un buget de cheltuieli mai mare, consumatorii vor continua să se concentreze pe strategii de prioritizare a achizițiilor pentru a exploata la maximum finanțele de care dispun”, precizau atunci cercetătorii.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!