Acneea, o afecțiune sâcâitoare

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 31 octombrie 2014

web_tratament acnee

Deși nu este o boală periculoasă, acneea este destul de supărătoare și poate desfigura. Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii care se manifestă în diferite moduri.

Astfel, aceasta se poate dezvolta sub formă de coșuri și chisturi sau noduli ce pot apărea pe față, gât, piept, spate, umeri și partea superioară a brațelor:

  • coșurile sunt mici protuberanțe apărute la nivelul pielii, care uneori conțin puroi;
  • punctele negre sunt formațiuni mici, de culoare neagră, care apar ca urmare a acumulării unui amestec de seboree și celule moarte, care blochează porii;
  • punctele albe sunt mici formațiuni fie de culoarea pielii, fie albe, care apar ca urmare a blocării unor pori;
  • chisturile se formează fie imediat sub piele, fie mai în profunzime și conțin substanțe a căror consistență este fie lichidă, fie semi-solidă.

Atunci când este vorba de o acnee severă, pot apărea cicatrici permanente. Acneea este o problemă mai des întâlnită în perioada adolescenței, dar netratată corespunzător se poate agrava în timp.

 

Cum apare

Acneea apare atunci când foliculii părului se îmbâcsesc cu substanțe grase și celule moarte care se desprind din interiorul glandelor sebacee.

Sebumul produs de aceste glande se acumulează împreună cu celulele moarte din foliculi și se solidifică, formând un fel de dop.

 

Cauze

Istoricul familiei și factorul genetic – tipul pielii se transmite ereditar de la unul sau ambii părinți, deci, dacă unul din ei are predispoziție la o hiperactivitate a glandelor sebacee, s-ar putea ca și copiii lor să fie predispuși la o asemenea afecțiune.

Activitatea hormonală, cum ar fi ciclul la femei și perioada pubertății în care te afli – la tineri fondul hormonal instabil poate duce la creșteri ale nivelului de hormoni în sânge, deci la o hipersecreție a glandelor sebacee.

Stresul, care duce la o eliminare suplimentară a hormonilor glandelor adrenale – în stres este eliminată și o mai mare cantitate de hormoni adrenergici.

Glande sebacee hiperactive – acestea favorizează crearea și excreția în exces a sebumului (grăsimii) prin foliculul pilos.

Acumularea de celule moarte ale pielii în foliculii piloși – o piele neîngrijită, unde se creează condiții pentru acumularea celulelor moarte va fi și mai expusă la acnee.

Bacteriile în pori, la care organismul devine alergic și dezvoltă reacții inflamatorii – principala bacterie vinovată este Propionibacterium acnes, care iubește să trăiască într-un asemenea mediu cum este sebumul din foliculii piloși blocați de celulele moarte.

Iritarea pielii și leziunile de orice fel vor atrage după sine inflamația – aceasta va agrava acneea prin faptul că va suprasolicita sistemul de apărare al organismului și mai mult.

Utilizarea steroizilor anabolici – aceștia pot influența fonul hormonal, care și așa este instabil la mulți dintre adolescenții care suferă de acnee.

Medicamente care conțin halogeni (iod, clor, brom), litiu, barbiturice, androgeni.

Expunerea pielii la diferiți compuși ai clorului, dioxizi de clor, poate cauza acnee de durată.

 

Tratament

1. Înainte de toate se consultă un medic dermatolog, acesta este în măsură să prescrie un tratament în funcție de tipul de ten și de proporțiile problemei.

2. Dieta. Pentru a trata acneea se începe cu o dietă sănătoasă, pentru a elimina toxinele din organism.

Cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele bogate în grăsimi și dulciurile concentrare trebuie să dispară din meniu.

Este recomandat să se consume: sucuri proaspete de morcovi, țelină, sfeclă roșie și roșii, pește alb, piept de pui sau curcan, fără piele, fiert sau la grătar.

3. Mai puține farduri. Este de preferat să eliminați fardurile, să lăsați porii să respire.

4. Masca cu drojdie proaspătă, miere și tărâțe de grâu sau făină de orez. Diluați un bob de drojdie în puțină apă fiartă și răcită, adăugați mierea și tărâțe sau făină până obțineți o pastă omogenă. Întindeți pe piele, iar după 30 de minute se îndepărtează cu apă călduță. Stropiți fața cu apă rece, ștergeți prin tamponare și aplicați un unguent cu galbenele sau propolis.

5. Săpun cu sulf – foarte recomandat în aceste cazuri este înlocuirea săpunului obișnuit cu unul cu sulf.

6. Eficiente sunt: infuziile cu mușețel, sucul de roșii, sucul de struguri, tinctura de galbenele, ulei de arbore de ceai și cel de cimbru.

7. Ceaiul verde este recomandat în tratarea acneei. Proprietățile lui antioxidante, antibacteriene și astringente îl recomandă ca pe unul dintre cele mai bune produse pentru tratarea tenului gras, cu pori dilatați ori afectat de acnee. Aplică regulat pe tenul curat comprese călduțe cu ceai verde ori pulverizează ceai concentrat după fiecare demachiere.

8. Masca cu usturoi. Fiind un bun antiseptic şi antimicrobian, usturoiul poate fi folosit ca remediu pentru o mulţime de alte afecţiuni, nu doar pentru acnee – dureri de cap, dureri de dinţi, în preparate culinare sau băuturi minune. Dacă aveți doar 2-3 coșuri, le puteți masa cu un cățel de usturoi. Dacă, însă, suprafața afectată este mai mare, atunci preparați o mască din 7-8 căței de usturoi și apă sau iaurt. Se zdrobesc bine căţeii de usturoi, după ce i-aţi curăţat în prealabil şi i-aţi clătit cu apă. Apoi se pune puţină apă sau iaurt cât să se obţină o pastă. Aceasta se întinde pe ten, pe zonele cu acnee, se masează blând şi se lasă să acţioneze până la 5 minute. Dacă simţiţi nereguli – mâncărimi etc. la nivelul feţei, puteţi scurta timpul de acţiune. La final vă clătiţi bine.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!