Acord cu Ucraina privind securitatea

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 martie 2014

Titus Corlatean_Andrii Descita

Ministrul de externe Titus Corlățean a semnat luni, la Kiev, un acord România-Ucraina, privind creșterea măsurilor de încredere și de securitate. Acordul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activități militare ale unităților terestre și aeriene în regiunile de frontieră.

Șeful diplomației române, Titus Corlățean, a mers luni la Kiev, în Ucraina, într-o vizită de lucru ce survine la două săptămâni după fuga din capitala ucraineană a președintelui Viktor Ianukovici, sub presiunea protestelor de stradă și instalarea Opoziției la conducerea țării.

Ministrul român al afacerilor externe a avut consultări cu noul șef al diplomației ucrainene, Andrii Descita. Potrivit unui comunicat MAE, cei doi diplomați au discutat în detaliu acutizarea recentă a crizei din Ucraina, în mod deosebit situația din Crimeea. Corlățean a reiterat ferm condamnarea actului de agresiune împotriva Ucrainei suverane și independente care periclitează securitatea acestei țări și a întregii regiuni și a condamnat încercările de acțiuni secesioniste.

Potrivit unui comunicat MAE, Titus Corlățean a exprimat susținerea fermă pentru asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană, cât mai curând, și posibilitatea semnării capitolelor politice din Acordul de Asociere înainte de alegerile prezidențiale, ce urmează să se desfășoare în Ucraina la 25 mai.

Un punct important pe agenda celor doi miniștri de externe a fost semnarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii și securității. Acordul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activități militare ale unităților terestre și aeriene în regiunile de frontieră.

 

Protecția vorbitorilor de română

În ceea ce privește situația minorității vorbitoare de limba română din Ucraina, Titus Corlățean a apreciat determinarea părții ucrainene de a trece în cel mai scurt timp la crearea unui nou cadru legislativ în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților la standarde europene.

Ministrul român a salutat decizia președintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga legea de abrogare a Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic în Ucraina și a apreciat drept încurajator demersul de constituire, la nivelul Radei Supreme, a unei comisii tematice mandatate să elaboreze proiectul unei noi legislații ucrainene în acest domeniu.

„Vizita ministrului Titus Corlățean se înscrie în eforturile susținute depuse de România, atât în cadrul structurilor europene și euro-atlantice, cât și în plan bilateral, pentru soluționarea pașnică, prin dialog, a crizei acute din Ucraina. Prezența la Kiev a ministrului român al afacerilor externe are loc pe fondul escaladării tensiunilor privind Peninsula Crimeea, parte integrantă a Ucrainei independente și suverane”, a anunțat, duminică, MAE.

„Vizita a fost convenită cu ocazia convorbirii telefonice din data de 4 martie 2014, la inițiativa părții române, între ministrul român de externe și omologul său ucrainean”, a precizat MAE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!