Acord istoric pe tema modificărilor climatice

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 decembrie 2015

195 de state au adoptat săptămâna trecută, la Paris, primul acord universal, cu caracter constrângător, în lupta împotriva încălzirii globale, transmite Le Monde. Acordul vizează atât o transformare a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât și o încetare a ritmului încălzirii globale, scrie Reuters.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius, președintele COP21, a marcat anunțul cu o lovitură de ciocan în pupitru, semnalând astfel ajungerea la un acord între cele 195 de națiuni, după 13 zile de negocieri. Potrivit BBC, documentul prevede limitarea creșterii temperaturii medii la nivel global la mai puțin de două grade Celsius, fiind primul acord care obligă toate țările să se angajeze să-și reducă emisiile de carbon.

Textul adoptat acceptă faptul că pericolul modificărilor climatice este mult mai important decât s-a recunoscut anterior și angajează semnatarii să-și reducă emisiile poluante. Documentul va intra în vigoare în 2020. Între alte măsuri, el prevede: atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, menținerea creșterii temperaturii globale „sub 2 grade Celsius” și o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius, revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani și finanțarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a țărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, și un angajament în vederea continuării finanțării în viitor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!