Acord politic național privind finanțarea armatei

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 16 ianuarie 2015

Klaus Iohannis_semnare acord

Preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament au semnat, marţi, Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare. Iohannis a anunţat luni că a obţinut consensul necesar din partea partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB în anul 2017.

„Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă nivelul de 2% din PIB în 2017”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele şi formaţiunile politice.

Primul obiectiv al acordului naţional vizează creşterea finanţării pentru Apărare, astfel încât la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB.

„Garantăm astfel asigurarea unui suport financiar corespunzător domeniului apărării, ca o condiţie esenţială pentru buna funcţionare a Armatei României, prin susţinerea şi dezvoltarea de programe de înzestrare şi pregătire”, se arată în document.

Al doilea obiectiv prevede menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017-2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB, iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creşterea acestei proporţii în funcţie de nevoile de securitate şi de obligaţiile pe care România şi le poate asuma.

„Ne angajăm să creăm un cadru predictibil şi stabil, astfel încât să fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat Apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacităţii operaţionale”, se arată în acord.

Cel de-al treilea obiectiv stipulează garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la Putere sau în Opoziţie, să respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru următorii 10 ani.

Un alt obiectiv vizează susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum şi dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare şi companii de profil din alte state.

 

Ce spun partidele?

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că prin semnarea acordului privind finanţarea Apărării, România dă un semn de maturitate şi responsabilitate. „Prin semnarea acestui acord, considerăm că România dă un semn de maturitate şi responsabilitate asumându-şi prin consens politic, sper, o promisiune pe care a luat-o în calitate de membru al NATO”, a spus Gorghiu, arătând că există garanţia că iniţiativa preşedintelui României, deşi în ţara noastră există o istorie nefericită a „acordurilor pe diverse domenii”, va deveni realitate.

La rândul său, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a salutat iniţiativa lui Klaus Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a aloca Armatei române din anul 2017 un buget de minimum 2% pentru următorii 10 ani.  „Eu cred că poziţia UNPR nu surprinde pe nimeni. Încă de la înfiinţare, de acum cinci ani, am spus că România trebuie să-şi respecte angajamentul pe care şi l-a luat atunci când am intrat în NATO, de a acorda un buget de minim 2,38 pentru Armata română”, a declarat Oprea.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a apreciat şi el iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis privind semnarea unui acord politic pentru finanţarea Armatei, considerând că acest document reprezintă o garanţie a faptului că finanţarea acestui domeniu va rămâne o prioritate a Guvernului indiferent cine se va afla la guvernare.

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va semna acordul politic propus de preşedintele Iohannis privind alocările de fonduri pentru Apărare. „Noi am spus că vom semna acest acord politic propus de preşedintele Iohannis privind alocările de fonduri pentru Apărare. România are un angajament în Alianţa Nord-Atlantică, este şi o situaţie geopolitică extrem de interesantă, avem o poziţie în această zonă foarte importantă şi substanţială, suntem furnizori de securitate. Acest parteneriat cu Statele Unite, dincolo de apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică, ne obligă să facem un efort bugetar, financiar pentru acest domeniu al apărării naţionale. Deci, alocarea a 2% din PIB până în 2017 şi păstrarea minimum la acest nivel în următorii 10 ani pentru Apărare este un subiect cu care noi am fost de acord”, a spus Kelemen Hunor. Alături de el la consultări au mai fost prezenți Marko Bela, Laszlo Borbely şi Mate Andras.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a apreciat că este bine să existe un acord predictibil în ceea ce priveşte finanţarea Apărării, arătând că ar fi bine ca această predictibilitate să se regăsească şi în ceea ce priveşte personalul din Armată.

Preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat că partidul său este de acord cu propunerea preşedintelui Klaus Iohannis de a se aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare, iar acest lucru ar trebui să înceapă din 2016. Grupul parlamentar al Partidului Poporului – Dan Diaconescu a precizat, într-un comunicat de presă, că delegaţia PP-DD care participă la consultările de la Palatul Cotroceni nu reprezintă punctul de vedere al deputaţilor aleşi pe listele acestui partid.

 

Iohannis: „Nu trebuie să aşteptăm ca alții să ne asigure securitatea”

Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca alții să ne asigure securitatea plătind din bugetele țărilor proprii pentru a ne apăra, a declarat Klaus Iohannis în prima conferință de presă după atentatele de la Paris.

„Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Pentru prima dată, un stat apelează la forţă pentru a redesena graniţele. Toate aceste lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate. Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea, plătind din bugetele ţărilor proprii pentru noi. Avem datoria să tratăm cu maturitate situaţia din regiune şi să arătăm că suntem o naţiune responsabilă. De aceea, am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei române pentru a putea beneficia de fondurile necesare pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă”, a spus președintele.

„Am chemat partidele pentru a le propune pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluție încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul Apărării. Am obținut consensul necesar pentru ca bugetul să atingă 2% din PIB în 2017. Am propus ca acest nivel să fie considerat minim păstrat pentru cel puțin 10 ani pe perioada 2017-2027. În acest fel se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a cerut Ministerului Apărării să întocmească un program multianual de înzestrare, bazat pe nevoile reale ale Armatei, care să țină cont de provocările de securitate și de obligațiile noastre ca membru NATO.

„Vreau să mulțumesc tuturor participanților la aceste consultări care au avut un rezultat foarte bun. Au înțeles pe deplin necesitatea încheierii acestui acord politic pe o temă importantă a securității naționale. Vorbele frumoase la ceremonii nu compensează lipsurile din dotare și tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine făcute”, a mai spus șeful statului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “Acord politic național privind finanțarea armatei”

  1. petru Spune:

    nu inteleg de ce sa luat decisizia din 2017 si nu inteleg de ce nu de anul acesta aminarile astea nu sint bune pentru nimeni .Noi pina in anul 2017 ar trabui sa avem macar 2 excadrile operationale de f16 si sint foarte curios celelalte avioane vor fi tot atit de vechi ca si acestea si nu inteleg de ce se insista foarte mult pe achizitionarea de blok 15 care sint deosebit de vechi oare la asta sa se reduca modernizarea armatei pentru ca aviatia este arma care inglobeaza cele mai noi thnologii militare nu stiu de ce se tot amina in continu

Spune-ti si tu parerea!