Acordul nuclear dintre Rusia și Ungaria, aprobat de UE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 aprilie 2015

Comisia Europeană (CE) a aprobat acordul dintre Ungaria și Rusia cu privire la livrarea de combustibil radioactiv pentru Centrala Nucleară de la Paks, a anunțat, luni, Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Comisia a informat Guvernul, printr-o scrisoare oficială, că Agenția Euratom Supply a aprobat înțelegerea, a declarat Lazăr, relatează MTI. Aprobarea îndepărtează toate obstacolele care blocau modernizarea centralei de la Paks, a subliniat el.

Lazar a insistat că este vorba despre un „mare succes” ca guvernul Orban să poată să convingă CE că acordul Rusia-Ungaria „vizează mai degrabă consolidarea securității energetice a Europei decât să sporească dependența Ungariei de Rusia”. Șeful de cabinet a precizat că Ungaria a încheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul și aprovizionarea celor două noi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directă a CE, a adăugat el.

Lazar a anunțat că Guvernul și CE negociază în continuare cu privire la probleme în domeniul concurenței și achizițiilor. Contractorii care urmează să efectueze lucrările de modernizare este necesar să fie selectați conform regulilor europene în domeniul achizițiilor publice, a spus Lazar, adăugând că „toate acestea sunt în concordanță cu intențiile și interesele Ungariei”. Centrala de la Paks urmează să fie modernizată de către Rosatom din Rusia, cu un credit de la statul rus.

Uniunea Europeană blocase acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria și Rusia pentru construirea celor două reactoare nucleare în Ungaria, întrucât acesta presupunea și importarea de combustibil exclusiv din Rusia, potrivit Financial Times. Anul trecut, Rusia și Ungaria au ajuns la o înțelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraș situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta. Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanțarea construcției reactoarelor la centrala nucleară din apropierea orașului Paks, potrivit înțelegerii între premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!