Acordul UE-Canada, blocat de România și Bulgaria?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 mai 2016

România și Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului comercial UE-Canada în semn de protest față de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetățenilor români și bulgari. Informația a fost publicată de EUObserver, care citează o scrisoare trimisă de ambasadorii celor două țări. „Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria și România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic și comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetățenilor noștri”, se arată într-o scrisoare a ambasadorilor român și bulgar la Uniunea Europeană.

„Lipsa unui angajament din partea părții canadiene și a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca guvernul bulgar să aprobe acordul comercial”, a declarat ambasadorul Bulgariei, Dimitar Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.

Uniunea Europeană intenționează să aprobe în octombrie Acordul economic și comercial complet cu Canada (CETA). Nu este clar dacă România și Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada. Comisia Europeană va stabili dacă tratatul va trebui ratificat sau nu de către parlamentele statelor membre UE ori va avea nevoie doar de votul Consiliului UE. În Consiliul UE, România și Bulgaria pot pierde la vot.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!