Acrobaţie la parcări, în UK

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora pe data 21 ianuarie 2016

uk-londra-parcare-corecta

Duse sunt zilele când parcai în România cum şi pe unde se nimerea, ca să fie cât mai în uşa destinaţiei. Şi, cum o lecţie se învaţă cel mai bine atunci când profesorul este sever, la Londra şi-n alte părţi din UK ai parte de un „curs intensiv” în ale parcării. Nu de alta, dar dacă nu prinzi regulile rapid, îţi vei dori să nu-ţi fi luat maşină!

 

Parcarea în UK: perfectă, dar uneori inexistentă

În Londra şi-n Marea Britanie parcările sunt bine puse la punct, fără îndoială, mai ales că parcul auto din UK număra în 2015 un impresionant 31,5 de milioane de maşini mici. Trotuarele sunt libere pentru pietoni, străzile sunt întreţinute corespunzător, iar locurile de parcare sunt bine demarcate, cu indicaţii cât mai explicite. Maşinile sunt, şi ele, parcate la linie.

Este un sistem aproape perfect, căruia îi dăunează uneori excesul de zel şi alteori dorinţa de profit a unor autorităţi locale sau a unor firme private care administrează parcările. Nu ajută nici planul urbanistic al unei zone metropolitane precum Londra, care pare a urmări pas cu pas eliminarea transportului auto personal în favoarea transportului în comun sau cu bicicleta. Toate acestea sunt motive pentru care mulţi conducători auto se simt sufocaţi de reguli tot mai restrictive şi de taxe tot mai mari.

Dacă în localităţile din afara oraşelor mari maşina este absolut obligatorie pentru a te putea deplasa, iar parcarea nu este o problemă aşa de mare, în centrul Londrei, spre exemplu, nu prea ai ce căuta cu maşina ziua, în timpul săptămânii; foloseşte mai bine metroul sau alternativele, pentru că nu ai unde parca şi, oricum, este foarte aglomerat.

 

Ai riscat, ai pierdut

Amenzile de parcare, de la simpla amendă în parbriz şi până la punerea caracatiţei la roată sau ridicarea maşinii cu taxele aferente inclusiv întârzierii în a-ţi recupera maşina, pot fi extrem de dureroase. Pentru a evita neplăcerile, parchează corect!

De altfel, în Marea Britanie nu poţi merge pe principiul „Lasă, că poate îi fentez de data asta!”, pentru că ai şanse foarte mari să te prindă şi când parchezi greşit, dar şi când faci la dreapta şi nu ai voie, treci pe roşu sau blochezi intersecţia pe grătarul de linii galbene preţ de câteva minute. Iar, dacă te rişti, vezi să ştii ce faci!

 

E obligatoriu să ştii aceste lucruri

O singură linie galbenă la marginea drumului indică faptul că poţi parca maşina acolo doar între anumite ore. Atenţie! Multă lume are impresia că restricţia este valabilă peste tot între aceleași anumite ore, dar este fals. În general, poţi parca serile şi în week-end-uri, însă, pentru a afla exact când poţi să parchezi este obligatoriu să te uiţi la semnele de pe stradă, care vor indica intervalul de restricţii, cu toate că uneori semnul este abia la capătul străzii. Într-o zonă de parcări rezidenţiale te poţi lua şi după orarul restricţiilor la parcările rezidenţilor, dar uneori acest orar nu coincide cu cel afişat pe stâlpul de la intrarea pe stradă.

Dacă sunt două linii galbene, nu poţi parca deloc, ci poţi doar opri scurt pentru unu-două minute sau, în anumite cazuri, poţi încărca sau descărca marfa. În toate cazurile când se vorbeşte de a încărca sau descărca marfa, e vorba de o încărcătură ce nu poate fi transportată pe jos de la un loc de parcare nerestricţionat din zonă. Iar dacă sunt două linii roşii, nici măcar nu poţi opri scurt.

În special în Londra, ai grijă să nu parchezi pe trotuar decât dacă acest lucru este indicat. Mai mult, atunci când locul este demarcat prin linii trasate pe carosabil, fii atent ca roţile să nu iasă în afara spaţiului, pentru că poţi fi amendat chiar dacă plăteşti parcarea.

Regulile sunt mai permisive pentru cei care au „Blue Badge” – certificat de şofer cu handicap, însă nu vom vorbi despre avantajele lor în acest material.

 

trimiteri-sus-4

LA AEROPORT! REPEDE!

Școala de șoferi în UK. Alege varianta simplă!

Legile aiuritoare ale autorităţilor locale

EI CONDUC LUMEA

trimiteri-jos-4

 

Fie că e vorba de un permis de parcare de rezident sau un bilet de parcare într-o parcare privată, ai grijă să fie afişat cât mai vizibil. Neafişarea lui corectă poate atrage imediat o amendă.

Atenţie la zilele de sărbătoare, aşa-numitele bank holidays. În multe zone, zilele de sărbătoare sunt tratate precum duminicile, când parcările sunt foarte permisive, însă nu toate autorităţile locale merg pe acest principiu. Pe site-urile primăriilor sau pe maşinile de eliberat bilete de parcare apar astfel de informaţii.

Când vrei să parchezi într-o parcare privată, fii foarte sceptic. Verifică cu atenţie mesajele din zonă, pentru că poţi fi amendat usturător pentru cele mai mici abateri. Aici, regulile sunt diferite faţă de parcarea pe drumurile publice, iar penalizările abuzive sunt foarte comune. Astfel că, dacă primeşti o penalizare pe care o consideri nedreaptă, n-o plăti în mod automat. Firma nu are dreptul să te amendeze. Ei doar îţi vor trimite o factură (o invitaţie de a plăti), deşi vor face toate eforturile ca să te facă să crezi că e vorba de o amendă, precum cele eliberate de primării. Ai sorţi de izbândă dacă faci recurs.

 

Dar unde pot să parchez?

În primul rând, nu parca pe zig-zag-ul de lângă bordură, în staţia de autobuz, în spaţiile alocate taxiurilor şi nu bloca traficul sau intrările, pentru că ceri amenda cu portavocea.

Totuşi, este o problemă. Chiar şi cei care vor să respecte regulile întocmai se văd adesea încurcaţi de jargonul folosit şi de cuvintele „în engleză” aiuritoare. Aşadar, când nu eşti sigur dacă poţi parca sau nu, cel mai bine este să nu rişti.

Mai sus spuneam că se poate parca pe linia simplă galbenă în afara orelor de restricţii sau, în timpul restricţiilor, când linia simplă galbenă echivalează cu două linii galbene, poţi opri scurt pentru a lăsa pe cineva să urce sau să coboare din maşină sau poţi încărca sau descărca maşina (în cel mult cinci minute, iar în anumite situaţii chiar mai rapid).

Pe două linii roşii nu poţi parca şi nici opri maşina pentru orice motiv. În schimb, pe o linie roşie poţi parca în afara orelor de restricţie.

Dacă ai permis de rezident, poţi parca în apropierea locuinţei tale în zonele clar demarcate. În lipsa permisului, în aceste locuri de parcare se poate parca doar în afara orelor de restricţie.

Se mai poate parca în spaţiile demarcate din parcări amenajate sau la marginea drumului, gratuit sau pe bani, între anumite ore.

În zonele rurale sau suburbane, în lipsa demarcărilor de parcare, parcarea este liberă.

 

Parcăm odată?

Puţină răbdare! Într-un număr viitor „Diaspora Românească” vom „traduce” textul afişat pe diversele semne de parcare din UK, împreună cu alte informaţii utile pe acest subiect.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!