Actele teroriste din Paris, ca şi cum ar fi fost în UK

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 21 noiembrie 2015

uk_londra-politisti-inarmati-antitero

David Cameron a anunţat că nivelul ameninţării teroriste în Marea Britanie este catalogat în acest moment cu calificativul „sever”, ca urmare a incidentelor din capitala Franţei. Premisele de ambele părţi ale Canalului Mânecii sunt identice. În astfel de condiţii, guvernul britanic urmăreşte să angajeze 2.000 de agenţi secreţi suplimentari pentru a încerca să ţină situaţia sub control. Chiar şi aşa, la Paris tragedia a avut loc după cinci încercări eşuate ale teroriştilor, în timp ce la Londra au fost oprite şapte atentate doar în ultimele şase luni. Cu alte cuvinte, cum poţi preveni, la nesfârşit, atentatele?

 

Aeroport închis

Un cetăţean francez s-a comportat ciudat la terminalul de nord al aeroportului londonez Gatwick şi a cauzat închiderea pentru mai multe ore a acestui terminal. Asupra lui s-ar fi găsit inclusiv o armă de foc.

 

Călătoreşti cu avionul înspre sau dinspre UK? Greu!

Ce se întâmplă la Paris este contagios şi pentru Londra. Şi în capitala britanică întâlneşti acum echipaje de poliție înarmate până în dinți, cu bulan, pistol, vestă antiglonț.

Iar, dacă trebuie să călătoreşti, când intri în aeroport, te ia cu fiori. Ofițerii dotați cu pistol-mitralieră stau cu ochii pe tine.

Dacă până acum tratamentul la aeroport era dur, acum e şi mai şi. S-au pus restricţii pentru orice înseamnă lichid sau accesoriu cu vârf ascuțit. Dacă, totuși, te încăpățânezi să îți iei pastă de dinți, șampon, gel de duș sau vreun suvenir de tipul globului cu zăpadă, acestea vor fi studiate și sigilate de oameni de pază. Până şi „rimelul poate fi un pericol maxim la bordul avionului”, este citat un agent de securitate de la verificarea bagajelor la aeroportul Stansted din Londra, într-un material pe evz.ro. Ar părea că tuturor pasagerilor li se percheziționează bagajul.

 

În jumătate de an, şapte atentate evitate în UK

„Serviciile noastre de securitate şi de informaţii au împiedicat circa şapte atentate în ultimele şase luni”, a declarat premierul britanic la BBC Radio 4. „Puteau avea loc aici”, a adăugat Cameron, referindu-se la atacurile sângeroase de la Paris.

Totodată, potrivit Reuters, premierul britanic a declarat luni că, dacă sunt în joc interese britanice, Londra va acţiona în Siria şi va informa după aceea parlamentul. Marea Britanie participă la bombardamentele din Irak, însă Cameron a pierdut un vot în parlament în 2013 pentru a obţine unda verde extinderii acestora în Siria.

 

Serviciile secrete angajează. Spioni!

Ultima dată când s-a cerut mărirea numărului de agenţi secreţi a avut ca motivaţie nevoia de securitate în urma atacurilor teroriste de la Londra din iulie 2005. Se pare că nici acei agenţi angajaţi suplimentari nu mai sunt acum de ajuns, astfel că numărul agenţilor secreţi din Marea Britanie va creşte cu 15%.

2.000 de spioni vor fi angajaţi la MI5, MI6 şi GCHQ pentru a lupta împotriva „celor care ne distrug pe noi şi valorile noastre”, a declarat premierul David Cameron, după atacurile teroriste care au însângerat Franţa.

De asemenea, bugetul pentru securitatea aeroporturilor se va dubla, după ce un avion rusesc de pasageri a fost distrus de, cel mai probabil, o bombă aflată în cală.

În prezent, MI5, MI6 şi GCHQ au circa 12.700 de angajaţi.

Măsuri similare iau şi Franţa şi Germania.

 

Putin, cot la cot cu Cameron împotriva terorismului?

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni premierului britanic, în cadrul unei întrevederi în marja summitului G20 în Turcia, că Moscova şi Londra ar trebui să lupte împreună împotriva terorismului şi să-şi consolideze relaţiile care traversează o perioadă dificilă, relatează AFP şi Reuters.

„Ultimele evenimente tragice, în special cele din Franţa, demonstrează că suntem pur şi simplu obligaţi să ne unim eforturile în lupta împotriva acestui rău, terorismul”, a declarat Vladimir Putin.

„În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, acestea nu traversează acum cea mai bună perioadă”, a continuat el, subliniind că în trecut cele două ţări au reuşit chiar „să pună la punct un mecanism de cooperare în diferite domenii”.

„Mi se pare necesar să se analizeze tot ceea ce a fost făcut pozitiv, să privim înainte şi să facem planuri concrete pentru a ne consolida relaţia”, a adăugat preşedintele rus.

David Cameron a susţinut şi el aceeaşi idee: „Ar trebui să lucrăm împreună. Sunt sigur că putem discuta aceste lucruri, dar şi despre Siria”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!