Activitatea din industrie stagnează

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 august 2015

Activitatea din industrie a avut în iunie un nivel comparabil cu cel din mai, marcând patru luni de când a încetat să mai crească. În același timp, optimismul firmelor a continuat să scadă, excepția fiind exportatorii, potrivit Barometrului Industrial, realizat de IRSOP și SNSPA Facultatea de Management.

„În luna iunie, activitatea din industrie a avut un nivel comparabil cu nivelul lunii mai. Dar tot în iunie sunt patru luni de când industria a încetat să mai crească. Indexul pentru volumul total al producției a coborât cu 6 puncte, de la 62 în luna martie și 63 în aprilie, la 59 în mai și 56 în iunie. Totuși, indicatorul se menține în zona pozitivă, cu valori peste 50 (sub 50 începe contracția). Tendința ușor descrescătoare a volumului producției ar putea avea legătură cu fluctuațiile temporare ale cererii. Vom vedea ce se întâmplă în lunile viitoare”, arată autorii studiului, într-un comunicat citat de Mediafax.

Scăderea outputului firmelor generează exces de capacitate care ar putea reduce prețurile la anumite produse. Când producția scade, firmele vând mai puțin și încasează mai puțin, astfel că pentru a vinde mai mult, ar putea fi obligate să scadă prețul.

Indicatorul pentru prețurile încasate pare să confirme această supoziție. Indexul a scăzut de la 54 în aprilie la 47 în iunie. Această cădere arată că probabil firmele încasează mai puțin, ceea ce înseamnă că profitabilitatea e mai redusă, iar puterea lor de impunere a prețului este mai scăzută.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!