Actul Fondator NATO-Rusia în pericol?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 septembrie 2014

Cu câteva zile înainte de summit-ul NATO din Țara Galilor, mai multe state membre ale Alianței Nord-Atlantice cer anularea Actului Fondator NATO-Rusia, după intervenția militară a Rusiei în estul Ucrainei, anunță Der Spiegel. „Diplomația se confruntă cu noua agresiune rusă. Se ridică întrebarea dacă mai poți obține ceva prin negocieri cu Putin”, a arătat ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn.

Polonia, statele baltice și Canada doresc să denunțe Actul Fondator NATO-Rusia, în așa fel încât trupele alianței să poată fi mai ușor staționate pe teritoriul statelor din fostul bloc sovietic, însă Germania se opune acestei acțiuni, scrie Der Spiegel. Actul specifică restricțiile pentru detașarea trupelor NATO în teritoriul fostului bloc comunist.

Guvernul german este împotriva propunerii, deși, după cum a admis un diplomat german, „poziția Germaniei devine tot mai greu de apărat cu fiecare mișcare militară a Rusiei”.

 

O nouă bază militară în România

La summit-ul din Țara Galilor s-ar putea decide ca NATO să deschidă noi baze militare în Europa de Est, inclusiv în România. Alte state care ar putea găzdui noile baze sunt țările baltice și Polonia. Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia și Olanda, state aliate NATO, au anunțat, sâmbătă, că pregătesc 10.000 de soldați pentru a interveni în eventualitatea unei intervenții a Rusiei în Ucraina. Și Canada și-a exprimat interesul de a lua parte la această inițiativă.

Ucraina nu este membră NATO, dar atât Alianța Nord-Atlantică, cât și președintele american Barack Obama au dat asigurări că sunt gata să-i apere pe vecinii Kievului care fac parte din NATO, în caz de agresiune.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!