Acum e momentul pentru un mortgage!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe, UK la zi pe data 21 octombrie 2015

uk_credit ipotecar

Numărul de credite ipotecare aprobate în Marea Britanie este în creştere. Cifrele eliberate de Banca Angliei sugerează că motivaţia cumpărătorilor este aceea de a obţine o rată de dobândă fixă înainte de mărirea ratei de dobândă de bază, a cărei implementare este aşteptată în perioada următoare.

În iulie anul acesta au fost aprobate 68.764 credite ipotecare în Marea Britanie, faţă de minimul notat în luna noiembrie a anului trecut, cu numai 59.100 de aprobări.

Creşterea numărului de mortgage-uri a crescut în pofida intrării în vigoare anul trecut a unor reguli mai aspre de verificare a celor interesaţi de împrumuturi.

Howard Archer, economist şef la IHS Global Insight, este de părere că mortgage-urile se încheie acum într-un ritm mai alert pentru a evita creşterea dobânzii de bază de către Banca Angliei:

—————————————

„Deşi în momentul de faţă ne aşteptăm ca Banca Angliei să mărească rata de dobândă într-o primă tranşă în februarie 2016, există o bună şansă ca acest lucru să se întâmple chiar şi pe finalul lui 2015. Totuşi, Banca Angliei ţine să sublinieze că rata de dobândă se va mări în etape şi doar în anumite limite.”

—————————————

 

Achiziţii chiar şi la preţuri fantastice

Cumpărătorii de locuinţe din Anglia şi Ţara Galilor au fost nevoiţi să facă achiziţii în condiţiile în care valoarea creditului depăşea veniturile de până la 12 ori.

Fionnuala Earley, de la agenţia imobiliară Hamptons International, a declarat pentru The Guardian că „preţurile locuinţelor au depăşit fără drept de apel creşterea veniturilor”.

Diferenţa mare dintre preţurile caselor şi venituri a făcut că Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) să treacă Marea Britanie în categoria ţărilor în care „locuinţele par a fi supraevaluate, însă preţurile continuă să crească”. OCDE a avertizat că aceste ţări, printre care se mai numără Canada, Australia şi Noua Zeelandă, sunt vulnerabile în faţa riscului de corecţii ale preţului.

Duncan Stott, directorul grupului de campanie pentru locuinţe accesibile, PricedOut, a avertizat că preţurile neobişnuit de mari va face ca mai mulţi oameni să devină chiriaşi în perpetuitate, cu urmări grave în societate. Acesta trage un semnal de alarmă:

—————————————

„Trebuie să ne gândim la implicaţiile faptului că vor fi crescuţi copii în locuinţe închiriate şi la faptul că, la vârsta pensionării, aceste chirii nu vor mai putea fi achitate, chestiuni deocamdată neatinse.”

—————————————

 

Aproape £40.000 în plus pentru locuinţele aflate în apropierea şcolilor bune

Părinţii care urmăresc cu insistenţă ca odraslele lor să ajungă să fie educate la şcolile văzute mai bune sunt dispuşi să plătească în plus pentru o casă aflată în zona de acoperire a unei astfel de şcoli.

Media pe UK este de £32.127 în plus, iar în Scoţia media este de £38.000. Un procent destul de mare dintre părinţi, 26%, dau mai mulţi bani pe achiziţia unei locuinţe sau pe chirie pentru a obţine un astfel de avantaj.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!