Acuzat pe nedrept

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti pe data 30 iulie 2015

man pointing finger

Contractele de lucru presupun, de obicei, schimbul între anumite servicii și plata lor. În unele cazuri însă, ele mai aduc după sine umilire sau procese în instanță. Pentru că nu știi întotdeauna de cine dai. Poți avea ghinionul să lucrezi pentru oameni care cred în stereotipuri sau pentru oameni cărora le plac litigiile.

Un român ce lucra la un proiect la rețeaua feroviară, unde majoritatea celorlalți muncitori erau englezi, a fost acuzat de furt fără vreo dovadă. „Mai era un român, mai vechi acolo, care m-a dus pe mine la jobul ăsta, dar în rest erau englezi. Dar când am fost acuzat de furt, românul nu mi-a luat partea, se uita și el lung la mine că deh, cum am putut să fac asta, că l-am făcut de râs”, începe Niculae Stoica povestea.

Într-una din zile, fiul managerului și-a pierdut ceasul. „Fiul era acolo pe post de asistent manager. Când și-a pierdut ceasul, a venit direct la mine. Îmi zicea că l-a pus într-un loc mai deoparte, unde a lucrat el în ziua aceea, și m-a acuzat că i-am luat ceasul. Eu, evident, i-am spus că nu l-am luat, la care el a zis că n-avea cine să îl ia decât eu”, spune Niculae.

Românul a continuat să se apere, i-a spus că nici nu i-a văzut ceasul și că n-a avut grija ceasului, dat fiind că își vedea de lucrul lui în altă parte a șantierului. Fiul managerului însă, s-a legat de faptul că îi ceruse lui Niculae – care lucra ca și tâmplar – să îi taie două bucăți de lemn de care avea el nevoie și să le pună acolo unde lucra el. „Eu îi tăiasem bucățile de lemn și le-am lăsat unde îmi ceruse, dar nu am văzut niciun ceas. Dar el s-a legat de asta și a continuat să mă acuze”, continuă tâmplarul.

 

„Ca români, ne bagă pe toți într-o oală”

„Eu i-am spus că nu sunt genul ăsta de om și m-am oferit să îi cumpăr alt ceas. I-aș fi luat ce ceas voia, nu conta pentru mine. Dar el nu a vrut, a zis că ceasul era cadou de familie și avea valoare sentimentală”, ne mai spune Niculae.  Apoi el a fost confruntat de managerul șantierului, care l-a amenințat că va chema poliția: „A spus că dacă nu aduc ceasul până mâine, cheamă poliția. Îmi venea să intru în pământ. M-am simțit umilit în ultimul hal. Însă am tăcut din gură și mi-am văzut de treabă. Am mai lucrat încă o săptămână acolo, după care mi-a spus că nu mai are de lucru pentru mine, că se închide șantierul, lucru care era evident neadevărat, pur și simplu, nu mă mai voia pe mine acolo.”

Culmea acestei întâmplări este că, după câteva luni de la incident, fiul managerului l-a sunat pe Niculae și și-a cerut scuze. Își găsise ceasul: „Mi-a zis că l-a găsit în alt loc, unde uitase că îl pusese, și că îi pare rău. Ce era să-i zic, după ce m-a făcut să-mi pierd jobul. N-am mai zis nimic, deja aveam alt job și nu am vrut să mă întorc la ei. Nici n-are sens să te tot muți cu jobul, pentru că la fiecare început trebuie să dovedești cât de bun ești, să capeți încrederea lor”, conchide Niculae.

 

Acuzat după doi ani de colaborare

Un alt caz în care un muncitor român a fost acuzat de șeful britanic este povestea unui grădinar care a lucrat doi ani de zile pentru o firmă de amenajare a grădinilor condusă de N.B., un britanic care angaja în jur de 10 grădinari de toate națiile. „Am lucrat din 2012 pentru el, iar din ianuarie 2014 mi-a făcut contract de angajat pe șase luni. Într-un final, el mi-a desfăcut contractul după doar patru luni, punând ca motive niște lucruri nedovedite”, își aduce aminte Avi.

„N.B era tipul de manager căruia îi plăcea să controleze foarte îndeaproape totul, fără știrea lui nu mișcai un pai. Și într-o zi, pur și simplu m-am trezit că îmi pune în față decizia lui de a-mi desface contractul. Observasem că de ceva vreme parcă avea ceva cu mine, mă pistona și întreba de ce asta e mai la stânga și nu mai la dreapta, de ce e sus și nu e jos. Apoi, mi-am dat seama că schimbarea lui de comportament vine de la un incident legat de mașina firmei. Eu aveam o înțelegere cu el că pot folosi mașina oricând, cu condiția ca el să știe unde mă duc. În zilele libere de Paște, m-am dus cu colegii de la lucru în Wales cu mașina de la job și i-am trimis mesaj șefului, care era în concediu, că fac asta și l-am informat și pe designer-ul companiei. De asemenea, îi cerusem și un cort ce știam că îl are în garaj. Când, însă, s-a întors el din concediu, m-a luat la răspundere că de ce am fost cu mașina firmei, că el a înțeles că iau doar cortul. Și de acolo a pornit povestea”, ne spune românul.

Ulterior, Avi a avut un accident la lucru, unde s-a spart un geam de la casa clientului. „La câteva zile după asta, managerul mi-a dat o scrisoare cu o listă de motive pentru care vrea să mă dea afară. Unul era și faptul că am spart acel geam, deși era o excepție, nu mai făcusem așa ceva, iar apoi spunea că nu am fost onest cu el, că am luat mașina firmei fără să îi spun și că nu era satisfăcut de randamentul meu. Am încercat să discut cu el pe fiecare punct, pentru a-i explica ce și cum și a-i dovedi că nu are dreptate. Însă el mă acuza de o grămadă de alte fapte pe care nu voia să le discute”, mai povestește Avi.

 

Șuruburi de 2.000 de lire

Românul nu a insistat să rămână la companie și, în scurtă vreme, și-a găsit alt job. „După două luni jumătate, am primit acasă două scrisori de la fostul manager: una era o factură de o pagină jumătate cu șuruburi, saci menajeri și alte materiale și chițibușuri care se foloseau la liber de către toți grădinarii de acolo. Factura ajungea aproape de 2.000 de lire. O altă scrisoare spunea că factura este neachitată și în întârziere. Eu am rămas șocat, dar nu am făcut nimic în privința asta, am crezut că este o greșeală. Asta până când am fost contactat de executori, care erau pregătiți să recupereze cele 2.000 de lire. Atunci am cerut îndrumarea celor de la Citizens Advice Bureau și am răspuns în scris companiei că nu sunt de acord cu acuzațiile și cererile șefului. Așa că, de acum încolo, ne vom contrazice în justiție, pentru că singura modalitate de a-mi cere acei bani este să mă dea în judecată”, spune Avi.

Furia fostului șef l-a ajuns pe grădinarul nostru și la noul job: „N.B. a aflat unde lucrez și l-a contactat pe actualul meu șef. Am rămas fără cuvinte când acesta mi-a povestit că N.B. l-a sunat să-i spună să mă dea afară, că sunt un hoț și un mincinos și alte acuzații. Dar fiindcă apucasem să lucrez deja de 4-5 luni la noua companie, omul a avut timp să mă cunoască și să vadă ce fel de om sunt. Așa că, în loc să-l asculte pe N.B., el a venit și mi-a spus mie ce îi ceruse fostul șef”, ne-a mai povestit Avi.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!