Acuzați de vânzare de arme, pledează nevinovat

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 6 martie 2015

Doi români şi un italian, arestaţi în decembrie în Muntenegru şi acuzaţi că au conspirat în Europa pentru a vinde arme unor informatori care au pretins că vor să doboare elicoptere americane în Columbia, au pledat „nevinovat” în faţa unui tribunal federal din New York, relatează agenția AP, citată de Mediafax. 

Cristian Vintilă, Massimo Romagnoli şi Virgil Flaviu Georgescu au fost extrădaţi din Muntenegru, unde fuseseră arestaţi în decembrie. Vintilă şi Georgescu trăiau în România, iar Romagnoli în Grecia, au afirmat procurorii.

„Potrivit acuzaţiilor, aceşti trei bărbaţi erau deja şi voiau să fie nişte vânzători de moarte, care să vândă arme sofisticate unor organizaţii teroriste”, a declarat procurorul american Preet Bharara într-o declaraţie, scrie Mediafax.

Procurorii susţin că Georgescu, Romagnoli şi Vintilă s-au oferit anul trecut să vândă arme, inclusiv mitraliere şi lansatoare de rachete, unor informatori care au pretins că sunt asociaţi cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia. Actul de acuzare afirmă că informatorii le-au spus celor trei bărbaţi că vor folosi armele împotriva forţelor americane care ajută guvernul columbian.

Cei trei bărbaţi au fost arestaţi în decembrie în Podgoriţa, Muntenegru, de autorităţile locale, în timp ce se pregăteau să finalizeze tranzacţia. Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Vintilă, Romagnoli şi Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. Romagnoli s-a angajat, de asemenea, să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!