Acuzații de creștere a prețurilor înainte de reducerea TVA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 mai 2015

supermarket52_1

Mari lanțuri de magazine ar fi majorat prețurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, a relatat presa. Reprezentanții supermarketurilor au fost chemați pentru explicații în Parlament, în timp ce experții au atras atenția că reducerea TVA la 9% ar fi trebuit anunțată foarte rapid, cu puțin timp înainte de a fi aplicată, pentru a nu lăsa „spațiu de manevră” comercianților de a face scumpiri.

În urma apariției acestor informații, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu poate îngheța prețurile la mărfurile din magazine, în contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce măsuri constituționale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianții nu scad prețurile la raft după diminuarea TVA. El a cerut, de asemenea, ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței să verifice atent situația prețurilor din magazine, potrivit Mediafax.

 

Verificare în supermarket

La rândul său, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a fost, săptămâna trecută, într-un hipermarket din București, pentru a verifica prețurile, spunând că a venit în magazin pentru a transmite mesajul că prețul final trebuie să scadă odată cu reducerea TVA.

În același timp, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că Guvernul are obligația și preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurențiale de creștere a prețurilor, iar eventuale situații de acest gen trebuie sesizate la Finanțe, ANAF, Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorului.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a atras atenția că reducerea TVA la 9% ar fi trebuit anunțată foarte rapid, cu puțin timp înainte de a fi aplicată, pentru a nu lăsa „spațiu de manevră” comercianților de a crește prețurile produselor.

„Cea mai bună strategie la reducerea TVA pentru alimente ar fi fost să se anunțe: de mâine, în trei zile sau de la data de 1 luna următoare, TVA scade, pentru că ajungem deja la discuții despre posibile creșteri de prețuri în anticiparea reducerii de TVA. Agenții se acomodează și încorporează în deciziile lor astfel de măsuri”, a declarat Dumitru, citat de Mediafax.

 

Audiați în Parlament

Reprezentanții marilor lanțuri comerciale au fost, de altfel, audiați la Comisia de agricultură pentru a explica dacă au fost făcute majorări de prețuri în ultima vreme. Președintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, a arătat cu respectiva ocazie că sunt mai multe informații privind creșterea prețurilor din magazine, iar opinia publică este îngrijorată că reducerea TVA nu va duce la scăderea acestor prețuri.

Comercianții au susținut că nu au făcut nicio majorare de preț la produsele alimentare în perspectiva reducerii TVA și că prețurile vor scădea cu 12%.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adăugată să scadă la 9% pentru produse alimentare și băuturi non-alcoolice, începând cu 1 iunie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!