Adăpost improvizat sub „șoseaua de centură” a Londrei

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 16 martie 2015

Londra_corturi romani sub M25

O tabără improvizată într-o locație imposibilă, sub unul dintre cele mai circulate pasaje rutiere din nordul Londrei, adăpostește aproximativ 20 de români. Oamenii trăiesc practic chiar sub șoseaua pe care trec zi și noapte autoturisme și camioane de mare tonaj, în condiții de zgomot extrem, într-un loc inaccesibil, în care nu se poate ajunge decât cu ajutorul unei scări confecționate artizanal.

Grupul de români a fost descoperit de câțiva voluntari ai unei fundații caritabile în timpul unei acțiuni de identificare a oamenilor fără adăpost care trăiesc pe străzile capitalei britanice. Cazul a fost făcut imediat public de către postul național de televiziune BBC 1, fiind preluat apoi de numeroase alte publicații din Marea Britanie și România.

 „Grupul de migranți români care și-au construit o «fortăreață» sub North Circular, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din Londra, riscă să fie evacuați”, a anunțat cotidianul Evening Standard în ediția sa online din 6 martie. Publicația își informează cititorii că circa 20 de români au fost descoperiți în adăpostul improvizat situat într-un spațiu greu accesibil. Accesul în „tabăra” românilor este foarte dificil, pentru că tabăra a fost organizată în interstițiul dintre două pasaje rutiere. Zona este, de asemenea, protejată de o apă curgătoare care trece în imediata sa vecinătate. Locatarii clandestini coboară zilnic în acel loc folosind o scară pe care au confecționat-o manual. „Se pare că românii s-au stabilit acolo la începutul acestui an, după ce au fost alungați de autorități dintr-un alt adăpost improvizat.”

————————————–

„Fundația Thames Reach încearcă să le ofere ajutor oamenilor străzii, dar sunt situații în care nu putem face nimic. Am avea totuși posibilitatea să îi trimitem pe acești oameni înapoi în România, doar că ei nu își doresc acest lucru.”

Reprezentant al fundației Thames Reach care oferă sprijin oamenilor străzii din Enfield (nordul Londrei)

————————————–

 

Hăituiți de autorități

Românii care și-au făcut „casă” sub șoseaua North Circular nu pot dormi mai mult de „trei-patru ore pe noapte” din cauza zgomotului infernal produs de circulația continuă a vehiculelor, a dezvăluit unul dintre locatarii clandestini. „Dacă am încerca să trăim în pădure, suntem căutați de autorități și goniți de acolo. Acesta este singurul spațiu în care putem să ne ducem viața”, a spus românul pe canalul național de televiziune BBC.

„Problema este că nu ne putem permite să luăm o locuință cât de mică în chirie. Ar costa 50 de lire sterline pe săptămână, bani de care nu dispunem dacă nu avem un loc de muncă stabil. Dacă nu ai de lucru, nu mai poți plăti chiria și atunci cazarea devine un motiv de îngrijorare”, s-a plâns un alt român.

————————————–

„Românii care au fost găsiți ducându-și existența într-un spațiu impropriu de sub North Circular trăiesc în condiții de neimaginat. În plus, ei sunt foarte probabil exploatați pe piața ilegală a muncii. Noi nu le vom putea oferi locuri de muncă în condiții de legalitate. Le recomandăm românilor aflați în această situație să se reîntoarcă în țara natală.”

Reprezentant al fundației Thames Reach care oferă sprijin oamenilor străzii din Enfield (nordul Londrei)

————————————–

 

Amenințați cu evacuarea

Românii urmează să fie evacuați din adăpostul lor improvizat sub North Circular de către reprezentanți ai Home Office, Ministerul de Interne britanic, au dezvăluit surse din interiorul organizației caritabile Thames Reach. Colaboratorii fundației au fost cei care au identificat prezența românilor în zonă. Ei colaborează acum cu autoritățile locale din districtul metropolitan Enfield (nordul Londrei) pentru eliberarea spațiului.

„Cel puțin 12 persoane trăiesc acolo, dar numărul lor ar putea fi mai mare, până la circa 20 de indivizi. Sunt oameni ai străzii originari din România care probabil își duc existența muncind «la negru». Locul unde și-au improvizat tabăra este unul extrem de periculos. Am început o colaborare cu autoritățile locale și cu cei de la Home Office și probabil că vom evacua zona”, au admis surse nenominalizate din cadrul fundației caritabile Thames Reach. Acestea au mai estimat că aproximativ o treime dintre oamenii străzii din Londra provin, în prezent, din țări est-europene.

————————————–

„Migranții care își propun să se stabilească în Regatul Unit ar trebui să fie pregătiți să facă acest pas. Ei au nevoie de National Insurance Number, numărul de asigurare obligatoriu fără de care nu pot munci legal în această țară. Majoritatea românilor care trăiesc în Marea Britanie îndeplinesc această minimă condiție, dar cei identificați în adăpostul improvizat de sub North Circular se află într-o situație extrem de dificilă.”

Reprezentant al fundației Thames Reach care oferă sprijin oamenilor străzii din Enfield (nordul Londrei)

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!