Aderarea la Schengen, încă departe

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 octombrie 2014

Ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat că în această toamnă nu s-a întrunit consensul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar un important actor european a confirmat sprijinul pentru intrarea în acest spaţiu.

Întrebat, la Digi24, dacă el consideră că România va intra vreodată în Schengen, în condiţiile în care aderarea a fost din nou amânată, ministrul de externe a precizat că în această toamnă nu a fost îndeplinit consensul.

„Vă aduc aminte ceea ce şi premierul României a spus acum un an de zile: în clipa în care vom întruni consensul vom face acest pas. Deocamdată, acest consens nu a fost întrunit. Nu pot să vă ascund faptul că, de exemplu, unul din actorii importanţi europeni a făcut un pas înainte – nu voi cita numele acestui actor important – confirmând sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Deci e un pas înainte, gestionat discret. Sunt convins că România va intra în spaţiul Schengen, dar am ieşit din acea zonă de supralicitare a acestei mize”, a spus șeful diplomației române, potrivit Mediafax.

 

„Nu stăm cu mâna întinsă”

„Da, ne dorim să intrăm, rămâne un obiectiv important, dar, încă o dată, nu stăm cu mâna întinsă, am îndeplinit criteriile şi pe canale politice fireşti vom avansa pentru adoptarea acestei decizii prin consens. În această toamnă, consensul nu a fost deocamdată posibil”, a precizat Titus Corlăţean.

Întrebat de discuţiile privind o decuplare a României de Bulgaria în acest proces, şeful diplomaţiei a spus că poate s-ar impune „o astfel de separare”.

„E o analiză mult mai complexă. Au fost voci europene, este adevărat, care au spus, nu noi de la Bucureşti, există o diferenţă de ritm, de progrese în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi poate s-ar impune o astfel de separare. Din raţiuni de natură politică, mă veţi înţelege că nu voi face comentarii faţă de Bulgaria. Suntem vecini, suntem parteneri, avem o relaţie foarte bună”, a spus el.

Mai multe ţări, printre care Olanda, Franţa, Finlanda, s-au opus în ultimii ani intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

În toamna anului trecut, o variantă discutată la nivel european a fost ca România să adere la Schengen în două etape, prima fiind cu graniţele aeriene şi maritime şi ulterior cu cele terestre.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu a fost discutată la ultimul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, din 9-10 octombrie. Următorul Consiliu JAI este programat pentru decembrie.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!