Aderarea Turciei la UE, temă de discuţie înainte de referendum

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 mai 2016

aderarea-Turciei-la-UE1

Turcia, precum şi Serbia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Kosovo şi Macedonia sunt membre aspirante ale UE. Dacă li s-ar permite aderarea, regulile de liberă mişcare în cadrul UE ar putea face ca, până în 2030, populaţia Marii Britanii să crească cu alte cinci milioane. Pentru evitarea unei astfel de situaţii, votul de ieşire din UE la referendumul de luna viitoare ar fi singurul şi ultimul instrument la îndemâna Marii Britanii, potrivit promotorilor Brexitului.

BBC a prezentat pe larg argumentele celor două tabere. Chiar dacă ambele susţin că aderarea Turciei la UE ar fi dăunătoare Marii Britanii din punct de vedere al imigraţiei, promotorii Brexitului spun că, în cadrul UE, UK nu are puterea de a se împotrivi aderării Turciei la UE şi că momentul aderării acestei naţiuni musulmane este cât se poate de apropiat, în timp ce militanţii pro UE subliniază faptul că Marea Britanie are drept de veto, ca orice alt stat membru UE la aderarea Turciei la structurile europene şi că, înainte de aderarea Turciei la UE sunt încă o mulţime de chestiuni sensibile de rezolvat şi că momentul aderării este încă îndepărtat.

Însuşi David Cameron, premierul britanic, care până de curând s-a arătat un susţinător al aderării Turciei la UE, are acum un discurs mai rezervat pe această chestiune, spunând că, la rata curentă de progres în ceea ce priveşte negocierile de aderare, s-ar putea vorbi mai degrabă de anul 3000 pentru aderare:

—————————————

„Vor mai trece nişte zeci de ani, chiar aşa, nişte decade, înainte ca Turcia să aibă vreo şansă de aderare şi chiar şi la acel moment vom avea dreptul să spunem NU.”

David Cameron, declarație într-un interviu ITV

—————————————

Criza refugiaţilor din Siria a făcut ca Turcia şi UE să intre într-o serie de negocieri în privinţa imigraţiei, iar subiectul aderării Turciei la UE a redevenit actual. Astfel, Binali Ylidirim, politician turc ce ar urma să fie premierul Turciei, a făcut un apel către UE, potrivit căruia trebuie să se pună capăt „confuziei privind aderarea Turciei la UE şi aspura chestiunii imigraţiei”.

Turcia are o populaţie de 77 de milioane, doar 3% din teritoriul acestei ţări se află în continentul european, este o naţiune musulmană şi are graniţă comună, nu tocmai bine securizată, cu state arabe cu mari probleme, precum Siria, Iran şi Irak. Înainte de a adera la UE, Turcia trebuie totodată să rezolve situaţia creată în Cipru, problemele pe care le are cu îngrădirea libertăţii presei şi nerespectarea drepturilor omului.

 

Turcii, liber în zona Schengen

Cetăţenii turci, al căror venit pe cap de locuitor este cam la acelaşi nivel cu cel al românilor şi al bulgarilor, nu vor mai avea nevoie de vize pentru a circula în spaţiul Schengen, pe perioade de până la trei luni, începând din iulie anul acesta. Un tratament similar l-au avut şi cetăţenii români înainte de aderarea la UE. Marea Britanie nu face parte din spaţiul Schengen, deci nu va fi afectată, cel puţin teoretic, de această modificare în relaţia Turciei cu majoritatea statelor membre UE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!