Adevărata temere

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 13 martie 2015

Spaima antrenorilor români de handbal a ajuns realitate: Tomas Ryde a devenit antrenorul naționalei feminine și, totodată, primul străin care se așează vreodată pe banca tehnică a echipei României. Pentru cineva din conducerea federației, teama antrenorilor noștri de străini, ca și veșnica marotă cu “nu pot avea rezultate pentru că există bariera limbii” nu a mai contat.

Pentru cei mai puțin acomodați cu handbalul, suedezul Tomas Ryde este câștigător al Ligii Campionilor cu Viborg, este cel care a readus Suedia în elita handbalului mondial, cel care a dominat campionatul Suediei indiferent de echipa pe care a antrenat-o, același lucru făcându-l și în clipele când a antrenat în Danemarca. Iar acordul pe care-l are cu naționala noastră vizează calificarea la Mondiale, recte barajul cu Serbia.

După instalarea sa, Cristina Neagu, jucătoare care-l cunoaște bine pe Ryde, a vorbit despre faptul că acesta nu are cum să facă minuni, dar că speră că va reuși să schimbe măcar puțin din mentalitatea echipei. Mentalitate despre care am vorbit de atâtea ori, care le-a lipsit mereu jucătoarelor noastre și care nu putea fi adusă nici de naționalitatea română, nici de limba vorbită de antrenor. Acel lucru care apare doar când ai rezultate și când imprimi acele rezultate jucătoarelor tale, pentru ca ele să înțeleagă că nimic nu este și nu va fi vreodată imposibil. Ați văzut vreodată așa ceva la Tadici? Nu. Nici nu veți vedea. “Hai, fetelor!” nu este mentalitate, este doar o cimilitură a unui antrenor de echipă de mâna a treia. Iar România a avut și are jucătoare de prima mână.

Ei, și-acum așteptăm să se împlinească acel coșmar complet al tehnicienilor noștri. Adică Ryde să reușească și astfel să arate că adevărata temere a tehnicienilor neaoși nu era nici aia față de străini, nici aia față de limbă.

Era aceea de a li se arăta că sunt incapabili.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!