Adevărul despre imigranţii est-europeni, benefici pentru economia naţională

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 22 iulie 2014

Rezultatele a două rapoarte care susţin contribuţia pozitivă a imigranţilor est-europeni la bunul mers al economiei naţionale britanice au fost dezvăluite de mass-media din regat la mijlocul lunii iunie.

 

Un raport „prea pro-european”…

Politicienii conservatori din Guvernul de la Londra au cerut rescrierea unui raport pozitiv referitor la beneficiile aduse de prezenţa imigranţilor est-europeni în Regatul Unit, pentru că au considerat că varianta originară a acestuia este „prea pro-europeană”. Acuzaţia a fost formulată de actualul ministru al afacerilor, liberal-democratul Vince Cable, fiind îndreptată împotriva ministrului conservator Theresa May, deţinătoarea portofoliului afacerilor interne.

Studiul concluziona că migraţia din răsăritul continentului european a fost întru-totul benefică, ca atare a fost rescris de două ori, la cererea celor din Home Office. A fost o manevră „propagandistică”, a dezvăluit Cable, conform ediţiei The Telegraph din 17 iulie.

Rezultatele raportului ar fi trebuit să fie făcute publice în decembrie anul trecut, înaintea liberalizării pieţei muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari, la 1 ianuarie 2014. Publicarea a fost amânată de două ori, prima dată până în primăvara acestui an, iar apoi până după alegerile euro-parlamentare de la finele lunii mai, susţin jurnaliştii de la BBC Newsnight.

„Impactul prezenţei imigranţilor est-europeni asupra pieţei muncii a fost luat în considerare pentru mai multe sectoare economice, cum ar fi: producţia industrială, inginerie, servicii juridice, agricultură, industria ospitalieră, servicii financiare, sănătate. Au făcut obiectul analizei atât lucrătorii necalificaţi, cât şi cei cu înaltă calificare şi persoanele cu profesii intelectuale. Iar efectele sunt în mod substanţial pozitive…”, concluzionează autorii studiului.

Reprezentanţii Home Office au refuzat să facă aprecieri referitoare la acuzaţiile lansate de ministrul Vince Cable, susţin jurnaliştii BBC, care au dezvăluit existenţa raportului controversat.

 

Boston, unde est-europenii ajută creşterea economică

Imigraţia este cât se poate de benefică pentru economia Marii Britanii, dezvăluie un important studiu de impact realizat recent în estul Angliei. Cercetarea „Consecinţe ale migraţiei internaţionale în zona centrală şi de est a Angliei” a fost efectuată cu colaborarea Nottingham Trent University, la solicitarea asociaţiei consiliilor locale East Midland Council. Rezultatele studiului au fost date publicităţii de cotidianul local Boston Standard, în 17 iulie.

Prezenţa imigranţilor influenţează pozitiv evoluţia economiei naţionale, se arată în studiul „Consecinţe ale migraţiei internaţionale în zona centrală şi de est a Angliei”. Rezultatele acestuia subliniază contribuţia semnificativă a est-europenilor din Marea Britanie asupra dezvoltării economice a ţării. Aceştia au contribuit în ultimii ani la consolidarea bugetului de stat şi au solicitat beneficii sociale în proporţie mult mai mică decât localnicii, se accentuează în acelaşi studiu.

Cercetarea sociologică s-a bazat pe un studiu de caz realizat în Boston, zonă în care se află cea mai mare proporţie de imigranţi originari din Europa de Est, proveniţi mai ales din statele A8 admise în UE în 2004. Aproape 11% din populaţia locală este formată din est-europeni.

Aproximativ 35.000 de persoane locuiau în oraşul englez Boston în 2001, conform enciclopediei online Wikipedia. Numărul locuitorilor a crescut până la 65.000 pe parcursul unui deceniu, a rezultat în urma prelucrării informaţiilor culese la recensământul populaţiei din 2011. Dublarea populaţiei localităţii în numai 10 ani s-a datorat polonezilor stabiliţi în număr mare în această zonă, se precizează în articolul din Boston Standard.

„Acest raport aduce o «rază de lumină» în privinţa contribuţiei est-europenilor la bunul mers al economiei naţionale. Sperăm ca rezultatele sale să fie folosite într-un mod pozitiv pentru a îmbunătăţi abordarea acestei probleme la nivel local şi naţional”, a declarat, pentru Boston Standard, consilierul local Jon Collins, preşedintele East Midlans Councils.

——————————————-

„Impactul prezenţei imigranţilor în Marea Britanie reprezintă o problemă îndelung discutată, controversată şi disputată politic. De aceea trebuie să discutăm despre aceste lucruri. Iar absenţa unor informaţii corecte în această privinţă, în cadrul dezbaterilor pe această temă în Parlament, în public  sau în mass-media a provocat numeroase daune.”

Jon Collins, preşedintele East Midlans Councils

——————————————-

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!