Adevărul din spatele agențiilor de recrutare

Articol publicat in sectiunea Diaspora, E țeapă, Muncă, Poveşti româneşti, Resurse joburi pe data 24 februarie 2016

teapa agentie de recrutare

Presa din țară este plină de anunțurile agențiilor de recrutare a forței de muncă, agenții care promit salarii năucitoare în străinătate. Mulți români cad în capcana acestor agenții și se trezesc într-o țară străină, fără bani, fără niciun sprijin, la discreția unor angajatori fără scrupule.

E bine de știut că atunci când o agenție îți promite marea cu sarea în România nu trebuie să crezi tot ceea ce ți se spune. Sunt și agenții serioase și pentru a face diferența, pentru a ști ce te așteaptă, e bine să cauți pe site-urile din țara unde activează agențiile pentru a vedea părerile bune sau rele ale celor care lucrează sau au lucrat pentru acea agenție!

Exemplu clasic de anunț minunat postat de o agenție în România. De fapt, anunțul este mascat sub forma unei știri de presă cu un titlu care nu are cum să nu-ți atragă atenția dacă ești în căutarea unui loc de muncă: „Un șofer român poate câștiga aproape 5.000 euro pe lună pe TIR în Anglia!” Din start trebuie să fii atent la formulare. Atunci când cineva îți promite că poți câștiga aproape… o sumă oarecare, să fii sigur că niciodată nu vei câștiga acea sumă și nici măcar nu te vei apropia de ea.

Trecând peste excesul de entuziasm, să vedem ce condiții minunate și ce salariu atractiv oferă agenția în cauză.

 

Descrierea job-ului

Locurile de muncă sunt disponibile pe tot teritoriul Angliei, iar detaliile cu privire la locația curentă vi se vor transmite în timpul procesului de recrutare, care, pentru comoditatea dumneavoastră, se poate face si la distanță (on-line).

Ne asigurăm tot timpul ca șoferii noștri:

 • să lucreze pentru companii cu branduri de renume;
 • să primească asistență în completarea formalităților necesare pentru a lucra în Anglia;
 • formare profesională pentru muncă și cazare gratuită pe durata executării acestuia;
 • salariu atractiv, în intervalul £9 – £16 pe oră, în funcție de forma de angajare, precum și schimburile plătite la timp.

Beneficii oferite pentru angajați: întoarcerea zilnică la reședință după finalizarea programului de muncă.

 

Ce trebuie să înțelegi

Vă mai amintiți de promisiunea cu 5.000 de euro pe lună? Ei bine, e imposibil. Presupunând că ești angajat cu un maximum oferit de agenție, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, asta înseamnă că, la 50 de ore lucrate pe săptămână ca șofer de tir, vei câștiga teoretic 800 de lire, din care se scad  taxele (20-30%) și comisionul săptămânal al agenției. E posibil să ajungi la 500 pe săptămână, adică 2.000 de lire pe lună. Dacă iei în calcul limita de jos a salariului, 9 lire pe oră, ceea ce e mult mai probabil, ajungi să realizezi că poți câștiga mai bine ca șofer de tir în România decât în Anglia! Celelalte beneficii, precum „întoarcerea zilnică la reședință după finalizarea programului de muncă”, le oferă orice angajator de pe planetă, inclusiv cei care contractează forță de muncă din penitenciare!

 

Părerile de „bine” ale celor care au lucrat pentru aceeași agenție

Dar să presupunem că noi facem niște calcule greșite și, de fapt, realitatea roză prezentată de agenție chiar există. Cel mai simplu mod să verifici calitatea agenției este căutarea opiniilor angajaților pe site-urile de specialitate din UK. Astfel, pe site-ul www.indeed.co.uk, la agenția noastră minunată apar 167 de opinii. Exceptându-le pe cele câteva puse periodic de chiar membrii agenției, cu același text șablon, foștii angajați își exprimă cele mai nobile sentimente de ură și dispreț pentru felul în care au fost tratați. Exemple:

„Un gunoi absolut. Șefii te tratează ca o mizerie… plata este o glumă și o insultă.”

Fost angajat al agenției ca lucrător în depozit. Opinie postată pe 26 iulie 2015

„Extrem de dezorganizați, contracte de zero ore, mi-au promis contract temporar până în decembrie, m-au dat afară după trei săptămâni, plata groaznică, condiții inadecvate de muncă la birou.”

Fost agent de recrutări, opinie postată pe 9 octombrie 2015

„Agenția nu știe ce înseamnă adevărul. Îți promit un salariu la interviu și după aceea îți spun că e mai puțin… O atitudine total neprofesională și greșită față de angajați…”

Fost șofer, opinie postată pe 20 august 2015

„Nu aș recomanda această agenție nici celui mai mare dușman al meu. Nu ai niciun weekend liber. Trebuie să lucrezi 12 ore pe zi… multe nu sunt plătite… te tratează ca pe un gunoi.”

Fost șofer, opinie postată pe 2 iulie 2015

 

Mintea românului, cea de pe urmă

Am citat doar câteva declarații de „dragoste” ale foștilor angajați. Evident, agenția nu angajează doar șoferi de tir, ci are un orizont mult mai larg, dar peste tot multe nemulțumiri. Dacă ești englez și te înșală această agenție, nu e mare problemă. Îți găsești alt loc de muncă. Dar dacă ești un român venit în UK, doar cu banii de drum și de cazare, atunci trebuie să suporți toate mizeriile până reușești să strângi destui bani astfel încât să te pui pe picioare. Oricum ar fi, e bine, înainte de a semna fericit cu o astfel de agenție crezând că l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior, să te informezi cât mai bine asupra condițiilor de muncă, a salariului și, mai ales, nu ignora opiniile celor care deja au lucrat pentru acea agenție!

 

 

Experiențele românilor cu aceeași agenție

 

Mai mulți români și-au publicat pe net experiența trăită chiar cu aceeași agenție care anunță în presa românească salarii amețitoare. Experiența a fost redată pe un site (www.depoziteanglia2014.wordpress.com) creat tocmai pentru demascarea minciunilor unor agenții de recrutare care activează în România.

„După cum fiecare dintre noi căutăm un job mai bine plătit, am început și eu și prietena mea să căutăm. Am început pe toate site-urile posibile: TJOBS, BESTJOBS, CEEVEE etc., după care am fost contactat de personalul firmei X din Brașov pentru un interviu în vederea obținerii unui job în UK, Barnsley (picking/packing). Îi spun băiatului că mă gândesc și revin eu dacă sunt hotărât (…)

 

trimiteri-sus-4

Anglia: destinație cu final fericit!

PREȚUL STRĂINĂTĂȚII: MUNCEȘTI ORIUNDE ȘI ORICE

Români înșelați de… români!

La capătul răbdării… pentru un loc de muncă

trimiteri-jos-4

 

La interviu, echipa foarte convingătoare ne-a informat în mare cu ce ne vom ocupa. Pe scurt, încearcă să te vrăjească pentru ca totul să pară frumos (asigurare, echipă înțelegătoare, cont bancar etc.)

Întrebările noastre/Răspunsul lor:

 • orele de 37,5 dacă le facem tot timpul – Dar le recuperezi următoarea săptămână.
 • cazare – Te descurci singur, dar ei îți propun un român care te poate ajuta (100 lire/săptămână).
 • transport – Nu te ia nimeni de acasă până la muncă, însă ei îți arată pe hartă unde se află depozitul și posibila cazare, unde observi o distanță destul de mare!
 • plata – Pe cec, iar când mergi la bancă, îți ia comision 10%.

Înainte de test, îți pun un filmuleț în care apare depozitul prezentat foarte frumos, îți spun că te menții în formă în cele opt ore, că sunt foarte comunicativi, că poți urca în grad, ca să zic așa, cheia e să fii atent, flexibil și rapid. Dacă tu azi ai liber și ei te sună să vii la muncă, tu nu le poți spune „nu”. Acum să fiu clar, 90% pare ok la prima vedere, 10% nu. (Ei te pun în temă într-un fel că au și părți rele. În caz că vii și nu îți convine ceva, ei au o scuză.)”

 

După test și interviul luat cu brio urmează… surpriza

„După test, am socotit banii, fiind nevoie cam de 1.000 de lire (avion, transport, mâncare, cazare) până te plătesc ei. A rămas stabilit să ne sune o persoană, care e stabilită în Anglia, să stabilim cu ea ultimele detalii.

Astăzi, după ce am aflat că firma se numește de fapt Asos, deși ei la interviu chiar și în filmuleț au încercat să ascundă asta, am căutat mai multe detalii despre această firmă și iată ce am găsit:

 • o dată pe lună sau la două luni le pleacă din personal;
 • personalul nu este așa cum se prezintă la interviu pe video;
 • personalul din UK se comportă cu tine ca și cum ai fi ultimul om de pe pământ, mai ales dacă ești străin;
 • nu credeți ce spun cei de la interviu, orele lucrate nu se respectă, eu și cu un coleg ne angajasem la 40 de ore pe săptămână, iar la final am fost plătit pentru 35 ore în fiecare săptămână, iar când am întrebat de ce, contractul mi-a fost prelungit de la 3 luni la 6 luni de probă;
 • nu ai nicio șansă să ajungi la targetul pe care staff-ul și-l dorește, neavând nicio șansă să dobândești altă poziție.

Cea mai rea slujbă pe care am avut-o în 24 de ani de muncă (și credeți-mă că am avut destule neplăceri în 24 de ani). Nu e de mirare că sunt în continuă nevoie de personal. Totuși, ei, o dată la câteva luni, au nevoie de personal, dar câte depozite ar trebui să aibă pentru atâta personal?…

Acum, să nu lungesc prea mult subiectul, noi urmează să fim sunați de fata din UK, dar cu siguranță vom refuza această ofertă. Nu că am avea o situație materială strălucită, nu că am avea alt loc de muncă, dar nu mergem acolo pentru a cheltui și ultimii bani.”

Autor articol: Gelu Irimia
Etichete: , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Adevărul din spatele agențiilor de recrutare”

 1. Diaspora românească! Adevărul din spatele agențiilor de recrutare | România Breaking News – RBN Press Spune:

  […] post Adevărul din spatele agențiilor de recrutare appeared first on Diaspora […]

 2. florin valer Spune:

  doamne feri de cei care vin in uk prin agentii din romania,te cazeaza in camera cu cel putin 1 persoana(plosnitele nu se pun la socoata)te tin pe camara 1 luna(sa le ramii dator la kirie si dupa aia calvarul….(feritiva de agentiile din moldova)

Spune-ti si tu parerea!