Adeverinta de capacitate in loc de scutire medicala

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 8 iunie 2009

O noua adeverinta medicala de capacitate („fit note”) va fi introdusa pentru a inlocui adeverinta medicala („doctor’s sick note”). Aceasta va sublinia care sunt muncile pe care un angajat le poate face si este destinata sa-i ajute pe cei care prefera sa vina totusi la serviciu decat sa stea acasa pe o perioada mai indelungata.

 

Adeverintele de capacitate si adeverintele medicale

2,6 milioane de angajati au cerut beneficii legate de incapacitatea lucrativa in 2008.

Noua adeverinta ii va ajuta pe angajati sa capete sfaturi legate de continuarea lucrului sau despre ceea ce poate face angajatorul pentru ca ei sa se intoarca intr-un termen cat mai scurt la lucru, daca nu pot fi acolo pentru o anumita perioada de timp. De exemplu, pentru persoanele care au unele probleme de mobilitate, aceasta ar putea sugera un nou loc de munca in care vor putea sta mai mult jos, pe scaun.

Lordul Bill McKenzie, ministrul muncii si al pensiilor, a declarat: „Angajatorii ne-au spus ca a reusi sa treaca peste absentele generate de afectiuni medicale este o problema deosebit de delicata. Acum, adeverinta medicala este inlocuita de aceasta noua adeverinta de capacitate, care face din absenta o problema care este fie neagra, fie alba – esti sau nu esti apt pentru postul respectiv. Recunoastem ca este deosebit de important sa ajutam persoanele bolnave sa ramana in activitate sau sa se intoarca rapid la locul de munca, iar aceasta adeverinta ne va ajuta extrem de mult”, a spus el.

Adeverinta de capacitate a fost dezvoltata cu ajutorul profesionistilor in medicina, a reprezentantilor angajatorilor si a sindicatelor si va fi introdusa pe tot teritoriul Marii Britanii in primavara anului 2010.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!