Administratiile de blocuri, verificate financiar

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 ianuarie 2014

Guvernul este de acord ca administratorii de blocuri sa fie obligati sa ii informeze trimestrial pe proprietarii locuintelor despre situatia facturilor, conturilor bancare, salariilor si lucrarilor angajate. Masurile sunt vazute ca o solutie de evitare a cazurilor in care banii sunt cheltuiti fraudulos.

Obligatia unei astfel de informari trimestriale a fost propusa, intr-un proiect de lege, de catre mai multi senatori si avizata favorabil, saptamana trecuta, de Guvern. Proiectul completeaza Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

In document se propune ca administratorii sa fie obligati sa aduca la cunostinta, trimestrial, proprietarilor din cadrul asociatiei de care raspund, printr-o formula aleasa de catre proprietari (e-mail sau in scris), a situatiei financiare, respectiv situatia platilor facturilor, a conturilor bancare, a dobanzilor aferente conturilor deschise, a platilor salariale, a restantelor la facturi si a lucrarilor angajate din punct de vedere financiar sub semnatura administratorului, a presedintelui si a cenzorului.

Argumentul invocat pentru aceasta obligatie este ca administratorii sa dea dovada „de o mai mare corectitudine”, iar proprietarii sa afle situatia exacta a cheltuielilor asociatiei.

Ca motiv sunt amintite „miile de actiuni in instanta” ce au ca obiect recuperarea prejudiciilor aduse de catre administratorii de blocuri, care au folosit banii locatarilor in interes personal. Locatarii au fost astfel obligati sa achite de mai multe ori sumele aferente pentru intretinerea locuintelor sau sa suporte consecintele in cazul in care furnizorii de utilitati nu si-au incasat facturile, existand situatii in care a fost oprita fumizarea apei potabile sau chiar a energiei termice in perioada sezonului de iarna.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!