Admis la Oxford University, dar trimis la puşcărie

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti pe data 14 iulie 2014

Florin şi Angelica N. îşi amintesc cât de mult s-au bucurat în urmă cu aproximativ două luni, când au aflat că fiul lor în vârstă de 19 ani a fost acceptat pentru studii universitare în cadrul prestigioasei Oxford University. Apoi, peste doar câteva săptămâni, totul s-a năruit. În 26 iunie, băiatul lor a fost arestat… El se află în prezent în detenţie, în închisoarea HMP Woodhill, din Milton Keynes. „Plânge şi îşi susţine nevinovăţia…”, spun cu deznădejde părinţii tânărului.

Şase băieţi, cinci de origine musulmană şi un român, au fost arestaţi la sfârşitul lunii iunie, după ce trei tinere au depus plângere la o secţie de poliţie din comitatul Oxfordshire, acuzând că au întreţinut fără voia lor raporturi sexuale cu aceştia. Cei şase erau prieteni, iar faptele s-au petrecut începând din 2011, când atât acuzaţii, cât şi presupusele victime erau minori, după cum reclamă cele trei tinere.

 

Ce spun ziarele locale?

Numele unui tânăr român a apărut în presa locală din Oxford alături de cele ale altor cinci băieţi de origine musulmană, arestaţi în 26 iunie pentru 22 de capete de acuzare ce se referă la infracţiunile de viol şi întreţinere de acte sexuale cu minori.

„Şase tineri acuzaţi pentru fapte de exploatare sexuală a minorilor au fost prezentaţi în faţa unui complet de judecată la tribunalul Oxford Crown Court în 4 iulie”, se arată într-un articol publicat recent în ziarul local Oxford Mail.

Publicaţia îi numeşte pe toţi suspecţii având vârste cuprinse între 19 şi 21 de ani. Românul este cel mai tânăr dintre cei acuzaţi. Toţi provin din micuţa localitate Banbury situată în comitatul Oxfordshire, la 21 de mile depărtare de renumitul centru universitar Oxford. Ei au fost reţinuţi în custodia poliţiei pe baza unei plângeri formulate de către trei tinere, se mai precizează în acelaşi articol. Faptele infracţionale ar fi fost comise între anii 2011 şi 2014, după cum susţin presupusele victime.

Procesul va continua în 29 septembrie, conform aceluiaşi articol din Oxford Mail.

 

„Acuzaţii false”…

„Toate aceste acuzaţii sunt pur şi simplu minciuni şi exagerări”, acuză tatăl tânărului român arestat în Oxfordshire pentru exploatarea sexuală a unor minore, prin intermediul unui e-mail trimis pe adresa redacţiei Diaspora Românească. „Faptele invocate în acest caz, şi anume sex cu un minor şi viol asupra unui minor, se presupune că s-au întâmplat în preajma anului 2011”, se precizează în textul scrisorii. Tânărul de origine română era el însuşi minor în acea perioadă, atrag atenţia cu disperare părinţii băiatului.

Ei reclamă că fiul lor este reţinut pe nedrept în închisoarea de maximă securitate HMP Woodhill, din Milton Keynes. „Este catalogat drept musulman, deoarece copii din cercul lui de prieteni sunt musulmani. Starea lui de sănătate este deplorabilă şi se degradează încontinuu; plânge şi îşi susţine nevinovăţia”, ne-a scris Florin N. „Este ţinut în celulă, la închisoare, 22 de ore pe zi!! Aceste acuzaţii sunt fabricate, iar el nu îşi poate demonstra nevinovăţia”, ne scrie cu deznădejde bărbatul.

 

Scrisoare de la un părinte

„Numele meu este N(…) Florin, cetăţean român cu domiciliul în Bucureşti (…) În perioada 2002-20011 am lucrat legal în Marea Britanie, atât eu, cât şi soţia mea, N(…) Angelica. În urma divorţului nostru, ea a rămas  legal în Regatul Unit cu băiatul nostru…”, începe destăinuirea scrisă a tatălui unui tânăr de 19 ani, originar din România, arestat în 26 iunie la Banbury, Oxfordshire.

Bărbatul arată că fiul său şi mama acestuia s-au integrat „foarte bine” în societatea britanică. Locuiesc în propria casă achiziţionată prin mortgage şi îşi plătesc taxele şi impozitele datorate statului, spune bărbatul.

Băiatul lui Florin şi Angelicăi N. a urmat cursurile „liceului Oxford Cherwell”, fiind admis în urmă cu două luni pentru a-şi continua studiile universitare într-una din cele mai noi şi moderne facultăţi din cadrul Oxford University, şi anume Oxford Brookes, mai reiese din textul e-mail-ului trimis către Diaspora Românească.

„Săptămâna trecută copilul nostru, care a împlinit în luna iunie 19 ani, a fost implicat într-un scandal ce a ajuns pe prima pagină a ziarelor din UK”, reclamă cu disperare Florin N.

Numele băiatului a apărut în două articole din publicaţia locală Oxford Mail, respectiv din ediţia electronică locală a BBC News, ce fac referire la un caz de abuz şi exploatare sexuală de minori, petrecut în Banbury.

 

Grup de susţinători pe Facebook

 „Copilul nostru este minunat şi, deşi a fost admis la Oxford University, acum trece prin momente foarte grele. Este închis, cu toate că nu s-a dovedit vinovăţia lui”, se plânge şi mama băiatului, Angelica N. Ea este nemulţumită că jurnaliştii britanici au făcut public numele copilului ei şi adresa acestuia fără a respecta dreptul lui la protejarea identităţii.

„A fost o acţiune a poliţiei în care au fost implicaţi 45 de ofiţeri pentru reţinerea a şase copii…”, remarcă femeia contrariată. „Plătesc de nouă ani mortgage în această ţară. Iar timp de 10 zile după reţinerea băiatului meu nu mi s-a permis nici să îl văd”, mai povesteşte Angelica, supărată pentru felul în care este tratat fiul ei.

Comunitatea  de prieteni şi rude a celor şase tineri arestaţi din Banbury a creat o pagină de susţinere, accesibilă pe website-ul de socializare Facebook, cu titulatura „Support Group for Our Boys” Grupul are în prezent 25 de membri.

——————————————

„Vă rog din suflet, încercaţi să ne ajutaţi în această situaţie extremă.  Noi nu ştim unde şi ce să facem…”

Florin N., tatăl tânărului român de 19 ani din Banbury, Oxfordshire, arestat în 26 iunie

——————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!