Adolescente cu copii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 30 ianuarie 2015

Sarcina la adolescente este un fenomen înregistrat de mai bine de 10 ani în România, iar în prezent sunt aproximativ 24.000 de tinere care nasc anual, dintre care peste 4.000 sunt la a doua naştere. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Borbala Koo.

„Până acum doi ani, numărul fetelor sub 19 ani care aduceau pe lume un copil era undeva în jur de 23.000-24.000 pe an. Dintre acestea, mai bine de 4.000 năşteau pentru a doua oară până să aibă 19 ani. Din păcate, este o problemă de care nu prea ne-am ocupat aşa cum ar fi trebuit la nivel de societate. Este o problemă pe care nu o poate rezolva o organizaţie neguvernamentală sau trei organizaţii, este o problemă care impune măsuri coerente, de lungă durată, care să se întindă pe mai mulţi ani, pentru că obţinerea unor modificări de comportament nu se poate face de pe o zi pe alta”, a declarat pentru Mediafax directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).

Borbala Koo consideră că s-a ajuns la acest fenomen din cauza absenţei orelor de educaţie sexuală în şcoală şi a tuturor pârghiilor care să ajute fetele tinere să aibă un comportament responsabil, să ştie că există cabinete de planificare familială, că medicii de familie le pot asigura servicii privind contracepţia şi că pot avea acces la contraceptive pe care să şi le poată permite.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii, din cele peste 135.600 gravide înregistrate în 2013, aproape 10%, respectiv aproape 13.200, aveau cel mult 19 ani. Dintre acestea, 734 aveau mai puţin de 15 ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!