Adolescenții nu vor să emigreze

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 martie 2016

Tinerii români nu sunt descurajați de oportunitățile pe care le pot avea dacă rămân în țară pentru studii sau pentru angajare, doar 16% din ei contemplând emigrarea ca opțiune de viitor, se arată într-un studiu.

 Majoritatea adolescenților români consideră că România este o țară în care sunt recompensați pe măsura muncii depuse și pot avea succes fără să emigreze, arată un studiu realizat în rândul tinerilor de 14-18 ani de către agenția de cercetare Open-I Research, la inițiativa Educația Azi, se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Astfel, foarte mulți tineri sunt hotărâți să își construiască viitorul în țară, doar 16% dintre cei chestionați fiind de părere că pot accede la un trai mai bun doar dacă pleacă în străinătate. Mai mult, „73% dintre adolescenți sunt optimiști și spun că își doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societății românești”, se mai arată în comunicat.

Studiul mai arată că majoritatea adolescenților români (84%) sunt convinși că pot primi recompense pe măsura eforturilor lor, iar 54% consideră că pot realiza ceea ce își propun fără nepotisme. Mai mult decât atât, educația joacă un rol central în viața tinerilor, 85% dintre aceștia susținând că este cea mai importantă bază pe care își pot construi succesul profesional.

De asemenea, tinerilor le place să se implice în activități extrașcolare (39%), să practice un sport de care sunt pasionați (27%, din care majoritatea sunt băieți), să aibă activități artistice (25%), să facă voluntariat pentru diferite cauze sociale sau pentru protecția mediului (23%) și să participe la olimpiade școlare (23%).

Tinerii care au participat la studiu vin din familii în care nu s-au întâmplat situații traumatice precum divorț, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui părinte. De asemenea, părinții adolescenților intervievați au relații bune, cu conflicte minore și rare, iar tatăl nu este absent din familie, fiind implicat în creșterea copilului.

Studiul despre stilul de viață al adolescenților din România a fost desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2015, la inițiativa Educația Azi, și a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național urban de 357 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!