Adrian Nastase, condamnat definitiv

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 ianuarie 2014

Adrian Nastase+sotia1Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, pe 6 ianuarie, la 4 ani de inchisoare cu executare si 5 ani interzicerea unor drepturi pentru luare de mita in forma continuata in dosarul Zambaccian. Acesta a mai primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj. Prin contopirea pedepselor, Adrian Nastase va executa pedeapsa de 4 ani de inchisoare.

Dana Nastase a fost condamnata si ea la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si 4 ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani. 

Tot luni, instanta a decis, dincolo de condamnarea lui Adrian Nastase la 4 ani de inchisoare, si ca familiei fostului premier sa-i fie confiscata suma de 1.824.303,72 lei (aproximativ 400.000 de euro). Fostul prim-ministru a mai avut de platit o despagubire de 760.000 de euro catre Inspectoratul de Stat in Constructii, dupa condamnarea din dosarul „Trofeul Calitatii”. In total, Adrian Nastase ramane fara aproape un milion de euro in conturi.

Dar de unde are fostul premier acesti bani?, se intreaba jurnalistii romani. Desi „gura targului” afirma ca averea lui Nastase depaseste 15 milioane de euro, potrivit ultimei declaratii de avere, din 19 iulie 2012, familia Nastase detine urmatoarele bunuri imobiliare: un teren agricol de 1,77 hectare, la Cornu, un teren intravilan de 170,74 metri patrati, in Bucuresti, un apartament de 278,89 metri patrati, in Bucuresti, si un autoturism Mitsubishi, din 2006.

In declaratia de avere mai apar: timbre romanesti si straine, in valoare de 450 de dolari; obiecte din argint, in valoare de 1.000 de dolari; icoane si obiecte de cult, dobandite inainte de 1989, contra sumei totale de 8.340 ROL (lei vechi, probabil este vorba de valori neactualizate); obiecte de arta decorativa, dobandite inainte de 1989, in valoare de 20.760 ROL (probabil tot valori neactualizate); obiecte de arta decorativa, dobandite intre 1990 si 2004, in valoare de 12.006 ROL si 2.400 de dolari. Adrian Nastase mai declara ca lichiditati in conturi aproape 1.440.000 de lei si aproximativ 197.000 de euro.

La capitolul venituri, fostul demnitar preciza o suma totala castigata impreuna cu sotia de aproape 368.000 de lei, de la Camera Deputatilor, Universitatea Bucuresti, Universitatea N. Titulescu, Editura C.H. Beck, FDRI N. Titulescu, Universitatea D. Cantemir si din vanzarea de produse agricole. La obiecte de arta si bijuterii mai apar lucrari de pictura si grafica si bijuterii in valoare totala de peste 100.000 de dolari.

Daniela Nastase detine, potrivit aceleiasi declaratii de avere, un teren intravilan de 0,36 hectare in Cornu si cate un teren agricol de un sfert de hectar la Cornu si Voluntari. In plus, sotia fostului premier detine integral casa de vacanta de la Cornu, de 540 de metri patrati si jumatate dintr-o casa din Brasov, de 30 de metri patrati. Bijuteriile si obiectele de arta detinute de Daniela Nastase valoreaza conform declaratiei peste 175.000 de euro. 

Punct carierei politice

Adrian Nastase s-a intors, luni seara, dupa gratii, dupa ce judecatorii Curtii Supreme au dat verdictul in dosarul Zambaccian, ultimul pe care acesta il mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si santaj. De asemenea, fostul premier a primit si 5 ani in care ii sunt interzise drepturile prevazute de articolul 64, lit. b si c, Codul Penal, punand astfel capat si carierei sale politice.

La randul ei, Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita. Sentinta este definitiva.

Fostul premier a fost acuzat in acest caz ca, in perioada 2002-2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002-2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti. 

Nastase: „O pedeapsa ingrozitoare, o razbunare murdara”

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, la plecarea de la sectia 2 de Politie, ca pedeapsa in cazul sau este „ingrozitoare”, „extrem de injusta”, fiind „o razbunare murdara”. „Este ingrozitoare, dupa parerea mea, extrem, extrem de injusta, o razbunare murdara. Ce pot sa spun mai mult?”

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la 4 ani de inchisoare in dosarul Zambaccian, va fi incarcerat la penitenciarul Rahova. Nastase va sta in carantina in penitenciar timp de 21 de zile. Dupa o luna, Administratia Penitenciarelor va stabili regimul si locul de detentie in functie de varsta, stare de sanatate si antecedente penale. 

PSD reactioneaza

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca social-democratii au primit cu tristete vestea condamnarii lui Adrian Nastase, fiind alaturi de acesta si de familia sa, el opinand totodata ca acesta „a platit deja mult prea mult”. „Toti colegii din PSD au primit cu tristete aceasta veste. Suntem alaturi de Adrian Nastase si de familia sa si consideram ca a platit deja mult prea mult”, a spus Ivan.

Sustinand ca se discuta despre o decizie a instantei cu foarte multe semne de intrebare si spunand ca sunt multe controverse legate de acest dosar, Ivan a acuzat totodata un „rau” pe care Traian Basescu l-ar fi facut politizand justitia in ultimii ani. Ivan a precizat ca PSD se va angaja cu toate fortele in lupta cu „regimul Traian Basescu”, el precizand ca aceasta lupta va continua si dupa ce Traian Basescu nu va mai fi presedinte.

Si vicepresedintele PSD Marian Vanghelie a declarat, pentru Gandul, ca sentinta primita de fostul premier Adrian Nastase in dosarul Zambaccian „este prea mult, indiferent de faptele pe care le-a facut”, avertizand ca se creeaza „un precedent foarte periculos”.

„Nu cred ca asa se poate trata politica intr-o tara civilizata. Daca ar fi sa vorbim din punct de vedere uman, e dezastru! E dezastruos ce se intampla! Nu cred ca se putea astepta nimeni. Cred ca a adus si el niste servicii destul de mari acestei tari”, a spus Vanghelie.

Vicepresedintele PSD a mai spus ca aceasta condamnare „este prea mult in momentul de fata”, el reamintind ca Adrian Nastase a fost cel care a negociat integrarea Romaniei in UE. „Cred ca tot ce se intampla in clipa de fata este crearea unui precedent foarte periculos. In UE nu se intampla cu niciun fost prim-ministru si cu niciun om politic de calibrul lui Adrian Nastase asa ceva. Cred ca este prea mult, indiferent de faptele pe care le-a facut el, fie bune, fie rele. Indiferent daca este vinovat si trebuie sa plateasca. Dar eu cred ca in clipa de fata cream un precedent foarte periculos si nu ajuta cu nimic la democratia din Romania”, a adaugat Vanghelie pentru Gandul.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!