Adrian Năstase, eliberat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 28 august 2014

Adrian Năstase a ieșit, joi seara, din închisoare, după ce instanța a decis eliberarea condiționată a fostului premier. La penitenciarul Jilava, Andrei și Mihnea Năstase, fiii fostului premier, au declarat presei că sentința a fost una corectă, pe care o așteptau de mult timp.

„E o veste pe care o așteptam de multă vreme. Așteptăm tot mai repede să îl luăm și să mergem acasă. Mama ne așteaptă acasă și probabil ne pregătește tot felul de lucruri bune. Decizia ne-a bucurat foarte mult. Am fost destul de emoționat după pronunțare. M-a sunat, mi-a spus că a ajuns și decizia aici, în cel mai scurt timp o să iasă și ne vom vedea cu toții. Nu vom merge la casa din Zambaccian, vom merge la Cornu”, le-a spus Andrei Năstase jurnaliștilor.

Întrebat dacă are de gând să intre în politică, băiatul cel mare al lui Adrian Năstase a mărturisit că acum are „multe pe cap”, dar „cam în trei zile” va face un anunț în acest sens. „Vrem să ne bucurăm împreună de aerul libertății, ne vom bucura de un aer diferit. Simt multă fericire și îmi doresc să fiu acolo, lângă el, și să se termine procedura”, a afirmat băiatul fostului premier.  

Adrian Năstase a executat o treime din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare. Pe 6 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind ulterior eliberat condiționat.

 

Năstase, după eliberare: despre alegeri anticipate și grațieri

Adrian Năstase a susținut joi seara o conferință de presă din fața Penitenciarului Jilava, după ce a fost eliberat condiționat din închisoare. Fostul premier a spus că are mai multe „idei extravagante”, menționând că în România este nevoie de alegeri parlamentare anticipate și de „o lege a grațierii”.

„Mă bucur să vă salut, vă mulțumesc că ați venit în număr așa de mare. Așa cum vedeți, am rămas același, încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit, am nevoie de ceva timp ca să lămuresc proiecte pentru viitor. Vreau să stau cu familia mea, le mulțumesc foarte mult pentru faptul că în aceste luni au fost alături de mine.

Am diverse idei extravagante, nici nu știu dacă o să vi le spun, mai ales că în ultimii zece ani ați dus-o bine fără mine, în ultimii trei ani și mai bine. În momentul de față, statul are doar două puteri: executivă – Guvernul și președintele – și justiția. Ar mai nevoie de încă o putere. Ar fi nevoie de o a treia putere: legislativul. Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate anul viitor care să rezolve probleme care acum nu au răspuns. E nevoie de revenirea la alegerile pe liste”, a spus Năstase.

„O altă idee: am așteptat până acum să vă comunic un lucru care mi se pare normal, mai ales după experiența din ultimii ani: cred că ar trebui înțeles un lucru simplu. Din când în când e nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar și o lege a grațierii. Ea trebuie să fie înțeleaptă și făcută într-un mod inteligent. Am o experiență directă cu cei care acum m-au salutat de la ferestre și vreau să cred că dincolo ce poate însemna răutatea, dorința de răzbunare, cred că este important că penitenciarul este o instituție depășită și este o fabrică pentru recidivă”, a mai declarat Năstase la ieșirea din penitenciar, adăugând că se consideră „o țintă”, fără a menționa a cui țintă este.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!