Adrian Năstase mai primește 6 luni de închisoare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 iunie 2014

Adrian Năstase, aflat deja în închisoare, a primit un spor de pedeapsă de șase luni, potrivit unei decizii definitive și irevocabile luate marți de judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB). Astfel, magistrații au decis ca fostul premier să mai stea încă șase luni în închisoare, perioadă ce se adaugă pedepsei de patru ani pe care a primit-o în urma contopirii dosarelor „Zambaccian” și „Trofeul calității”, arată Realitatea TV.

Decizia CAB vine după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut aplicarea unui spor de pedeapsă de un an la totalul de patru ani de închisoare, din care Adrian Năstase a executat deja un an și două luni. DNA a contestat anterior decizia din 8 mai a Tribunalului București, care a contopit pedepsele primite de Adrian Năstase, fără ca instanța să adauge un spor de pedeapsă la cei patru ani de închisoare, așa cum solicitaseră procurorii.

Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a lămurit că aceasta este o procedură obișnuită pentru orice persoană care se află în executarea unei pedepse, menționând că Năstase a cerut contopirea, fiind conștient de faptul că ea ar putea duce și la aplicarea unui spor. Întrebat de ce a riscat să ceară contopirea pedepselor, Cazacu a explicat că solicitarea contopirii era o procedură obligatorie și că Năstase nu a riscat nimic.

„Contopirea era obligatorie, un condamnat nu poate avea două mandate, contopirea pedepselor este o instituție care are în vedere adunarea mai multor pedepse și judecătorul are posibilitatea să dea sau nu un spor, nu a riscat nimic, ci a folosit procedura obligatorie”, a lămurit apărătorul fostului premier, adăugând că „e o chestiune de interpretare a judecătorului, nimic mai mult”.De asemenea, Ion Cazacu a menționat că Adrian Năstase ar putea ieși mai devreme din închisoare, pentru că are vârsta de peste 60 de ani și pentru că ar mai putea scrie cărți de specialitate.

Noul Cod Penal prevede ca persoanele de peste 60 de ani să execute o treime din totalul pedepsei, în condițiile în care condamnarea primită este mai mică de zece ani de închisoare.

„Eu nu lucrez cu scenarii optimiste sau pesimiste, pentru că în penitenciar există o comisie specializată… fără îndoială, Adrian Năstase beneficiază de dispozițiile de reducere a pedepsei, șase luni împărțit la trei fac două luni, dar asta nu înseamnă că le și efectuează, pentru că acea comisie poate avea în vedere și terminarea unor lucrări de specialitate”, a precizat Cazacu.

Ce acuzații i se aduc fostului premier

Pe 8 mai, Tribunalul București a admis cererea de contopire a pedepselor primite de fostul premier Adrian Năstase în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de patru ani închisoare, fără ca instanța să-i adauge un spor de pedeapsă.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.

În dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și București.

În dosarul „Trofeul calității”, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de „influența sau autoritatea funcției de președinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calității în construcții” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la care urma să participe.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!