Adrian Nastase si Catalin Voicu, exclusi din barou

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 ianuarie 2014

Consiliul Baroului Bucuresti i-a exclus, luni, din profesia de avocat pe Adrian Nastase si Catalin Voicu, care au primit condamnari la inchisoare cu executare, considerandu-se ca au afectat imaginea acestei meserii.

„Consiliul a apreciat ca din aceasta perspectiva imaginea profesiei de avocat a fost lezata”, a declarat avocatul Ilie Iordachescu, presedintele Baroului Bucuresti. Intrebat daca cei doi pot ataca decizia Consiliului si pot redeveni avocati, Ilie Iordachescu a spus ca, din experienta sa, „toti avocatii care au fost condamnati si au primit condamnari la inchisoare cu detentie nu au mai revenit la profesie”.

In legatura cu precedentele incercari de excludere a lui Adrian Nastase din Baroul Bucuresti, soldate cu mentinerea acestuia ca avocat, Iordachescu a spus ca in trecut „s-a considerat ca era prima condamnare si nu avea legatura cu atributiile de avocat”.

„Astazi s-a discutat din alta perspectiva, creandu-se o alta conjunctura si Consiliul a luat decizia de excludere”, a spus presedintele Baroului Bucuresti. El a admis si ca e posibil ca cei doi sa depuna contestatii. Art. 27, lit. d din Legea 51/1995 a profesiei de avocat prevede incetarea calitatii de avocat „in cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”. Totodata, art. 14, lit. a prevede ca este nedemn de a fi avocat „cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”.

Adrian Nastase s-a autosuspendat din cadrul profesiei dupa primirea primei condamnari cu inchisoare pentru coruptie in dosarul „Trofeul Calitatii”.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!